Skyttemedalj m/1870

SkyttemedaljenSkytte låg i tiden. Skarpskyttarna ville sprida skyttet på den stora massan för att skapa ett folkförsvar. Idén om civil militärutbildning togs till och med in på skolorna där exercis och skytte blev del i undervisningen. Det är inte så konstigt att krigsmakten också ville uppmärksamma gevärsskyttet och höja skjutskickligheten. Med generalorder No. 508 den 26 augusti 1870 instiftas den första skyttemedaljen i svenska armén.

AM.085450

Modellexemplar av medaljen i Armémuseums samlingar, godkänd av försvarsminister G.R. Abelin

Skyttemedalj m/1870 ersattes 1907 med en ny design. Den stora skillnaden mellan dem är att den nya var gjord att utdelas anonym, med en standardiserad text på baksidan. Men var det inget nytt märke med ett annat modellår mellan dessa år? Det tråkiga svaret är – jag vet inte. Jag har inte gått igenom arméns generalordrar för att hitta bevis. Vad jag har gjort är att hitta tre olika modeller av medaljen.

Tre olika typer har jag kunnat belägga:

skyttem olika

Bilder från: Armémuseum [bilden ovan, beskuren], asettervall på historiskt samlarforum och soldatinstruktion 1904.

Typ 1.              Saknar person i mitten. Äldre bajonettyp.
Typ 2.              Stående figur. Saknar Lager- och ekgrenens kvistfäste.
Typ 3.              Halvfigur.

Var alla m/1870? Personligen tror jag det eftersom designen är så lite förändrad. Men den gissningen får tas med brasklapp.

Skyttemedalj 1870

Till Sold. vid 1. Komp. af K. Västmanlands reg. nr 9 Grip.
(Graverat runt randen på medaljen)

Axel Teodor Grip var indelt soldat vid Västmanlands regemente. Mycket forskning återstår innan jag kan släppa Grip. Vad jag kan säga idag är att Axel Grip var en erkänt duktig skytt och senare i livet ansvarig för skoreparation vid regementet. Hans son var aktuell i en lokal tidning där han berättade lite om sin uppväxt. Sonen gick bort för mindre än tio år sedan, vilket får mig att tänka på hur nära i tiden vi egentligen är det som känns avlägset.

Utöver arméns skyttemedaljer så fanns det andra av samma format, rund med nål att fästa på bröstet. Dessa är också outforskad mark men jag återkommer nog till ämnet. Om det förresten är någon som vill sälja ett graverat skjutpris köper jag gärna.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer, Skyttemedalj och märktes , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Skyttemedalj m/1870

 1. Pingback: Militära Utmärkelser till Militärer och Övrigt | medaljBlogg

 2. Pingback: Sergeant Borgs Skjutförbundsmedalj saknar band | medaljBlogg

 3. Pingback: Inlägg Nr 100 | medaljBlogg

 4. Pingback: Minnen av ett Regemente – I18 | medaljBlogg

 5. Pingback: Skyttemedalj m/1870 – Del 2 | medaljBlogg

 6. Pingback: Den Indelte Soldatens Tre Medaljer | medaljBlogg

 7. Ulf Möller skriver:

  Är du säker på att det är rätt medalj? enligt Nordisk Familjebok så är det ”svenska arméns skyttemedalj vid prisskjutning med eldhandvapen” som instiftades 1870, och enligt bild i NF så är det samma medalj som fortfarande delas ut i dag. Och det är också vad jag påstår på min hemsida http://www.medaljaffaren.n.nu. Eller finns det två olika skyttemedaljer med samma instiftandeår?

  Text från NF. ”Skyttemedalj, krigsv., silfvermedalj, som vid svenska armén sedan 1870 tilldelas enhvar af manskapet, som under skolskjutning med gevär eller karbin uppnått ett visst skjutresultat. Medaljen (se fig.) visar på framsidan vissa emblem och på baksidan orden ”Svenska arméns skyttemedalj vid prisskjutning med eldhandvapen”. Den bäres på bröstet utan band och bibehålles efter befordran till underofficer eller officer. Skyttemedaljer utdelas äfven af det frivilliga skytteväsendet.”

  • medaljBlogg skriver:

   100% säker. Nordisk familjebok har gjort minsta möjliga insats i sin efterforskning. De har kollat att det finns en skyttemedalj och att den instiftats 1870. Men de har inte kopplat föregångare i bild och fakta som jag har. Nordisk familjebok är tryckt 1917 och då hade den äldre medaljen ersatts av den nya (dagens modell), vilket skedde 1907. Allt sammanlagt har resulterat i att de har en ”ny” medalj som illustration av den från 1870
   I originalordern står handskrivet ”ersatt 1907” i övre hörnet. (Ja, den har jag grävt fram i Krigsarkivet.) Bilden överst visar typexemplet för 1870:års skyttemedalj, som det står på lappen. Generalordernummret i arkivet är detsamma som go:n på lappen. Dagens skyttemedalj har samma utseende som när den infördes 1907, men armén instiftade den första varianten 1870.

 8. Pingback: Medaljforskning – Skyttemedalj m/1870 | medaljBlogg

 9. Pingback: Artilleriets Skjutmedalj m/1883 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.