Segerdag?

Alla som följer medaljBlogg vet att jag brukar uppmärksamma den 9 maj, den ryska segerdagen. I år är det tyngre att skriva något om Ryssland än det brukar. Vi har kunnat följa den utförslöpa som Putin kastat landet nerför, till på köpet med vad som verkar vara starkt stöd i befolkningen. Men vi får hoppas att 9 maj är större än Putin.

Kanske vi ska göra som det lettiska parlamentet och deklarera 9 maj som en minnesdag för de som dött i kriget i Ukraina. Vad som är säkert är att dagen i år kommer politiseras hårdare än på länge. Förhoppningsvis är ryktena om en uppvisningen av krigsfångar på Röda Torget propaganda. Men förmodligen kommer både kriget och propagandan att bli smutsigare för var dag.

Vi börjar också märka av början på vad som troligen kommer vara en medaljflod över de ryska deltagarna. Men istället för att vara en symbol för något att vara stolt över kan vi se den som en varuförteckning av deltagande i anfallskrig och i värsta fall folkmord. En av de första ut är Rusgvardia, bilden nedan. med ett typisk modernt bildspråk. Skam verkar alltså gå på torra land i Ryssland.

Rusgvardias planerade medalj för deltagande i kriget i Ukraina.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.