Den Indelte Soldatens Tre Medaljer

 Tre medaljer, vittnande om trägen nit,

prydde bröstet: skytte, odlingsflit

hade gett de tvenne, medan svärdsmedaljen

var ett tack för krigiska bataljen.

Carl Lindencrona

medalj Den ”krigiska bataljen” får väl ses som konstnärlig frihet eftersom svärdsmedaljen aldrig delats ut för strid. Dikten, idag med en något högtravande smak i munnen, är förstås nostalgi över de indelta knektarna – men den har helt rätt. De medaljer som en indelt soldat kunde få vid slutet av 1800-talet var tre typer: skyttemedalj, Kungliga Patriotiska Sällskapets (KPS) medalj för odlingsflit och svärdsmedaljen. Stort mer var det inte. Ser vi sen till antalet som praktiskt delades ut märker vi något intressant.

Statistiken som följer hävdar inte att den är slutgiltig, eller ens allmängiltig, för att visa medaljpraxis. Det är bara ett nedslag som visar på trender i medaljutdelning. Som exempel på ett infanterikompani i svenskt mittland har jag valt ett ur mina förfäders regemente: Västmanlands regementes livkompani. Genom att gå igenom rullorna för kompaniet från 1885-1907 har jag sammanställt förekomsten av medaljer.

Skyttemedalj

Den skyttemedalj som återfinns i rullorna är självfallet m/1870. Civila skyttemedaljer kunde få bärandetillstånd, men de hamnade aldrig i rullorna. Under de drygt 20 år rullorna täcker hade fyra (!) soldater i livkompaniet tagit skyttemedalj. Antalet är anmärkningsvärt. Mig veterligen har Västmanland haft en normal skytterörelse med en mängd aktiva skyttar; intresset borde inte ha saknats. Kanske är det så att många soldater ansåg att tiden man var tvungen att lägga ned för att få medalj var mer än de ville ge? Kanske många ville men kraven var orimligt höga? Hur än förklaringen ser ut så är det ett faktum att graverade skyttemedaljer m/1870 är ovanliga av den naturliga anledningen att väldigt få delades ut.

Noterbart är också antalet militärt skyttemärke i rullorna, bara sex innehavare.

Odlingsflit

KPS medalj har naturligtvis inte noterats i rullorna, så hur många medaljörer det funnits i livkompaniet är okänt. Riksarkivets databas över KPS:s medaljer börjar 1900, så där finns ytterst lite statistik att hämta för undersökningen. Framtiden kanske kan säga mer om hur vanlig medaljen för odlingsflit egentligen var. Vad vi kan konstatera är att majoriteten av alla utdelade KPS-medaljer är de för lång och trogen tjänst.

Svärdsmedaljen

Svärdsmedaljen är ett tack för 16 års tjänst till meniga upp till distinktionskorpral. Resultatet här är lite förvånande. Man förväntar sig att många soldater skulle haft medalj; i yrket var det ju inte ovanligt med långa tjänsteperioder. Resultatet visar något annat. I rullorna så är det 13 som är svärdmedaljör mellan 1885 och 1921. Som kuriosa kan nämnas att 1885 var det tio medaljörer på hela regementet.

Diktens soldat med tre medaljer kan inte hittas i Västmanlands regementes livkompani. Ingen har lyckats vara en flitig bonde som tycker om skytte. Det finns ett par stycken med två men ingen med alla tre typerna.

Men var det bara tre?

De tre medaljerna var som synes sällan tillsammans på samma uniformsbröst, men det var andra som ibland dyker upp. Statliga och halvofficiella (med kunglig profil) kunde förstås hamna på uniformen. Medaljen för berömliga gärningar har utdelats till militärer; om än i väldigt liten mängd. En annan medalj som kanske funnits är Allmänna försäkringsbolagets medalj. I bloggens sidhuvud finns en bild (rullande) av den tillsammans med svärdsorden, indelta soldater har jag än så länge inte hittat någon medaljör. Fler exempel finns det förstås, som inte är hittade än. Kanske Lindencrona tog i lite när han diktade om tre medaljer, men värst långt från sanningen var han inte.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Skyttemedalj och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den Indelte Soldatens Tre Medaljer

  1. Christian skriver:

    Intressant post som jag hade stor behållning av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.