Boktips x 2

Under den första bloggtiden var rekommendationer ett inte helt ovanligt inslag, både länktips och litteratur. Nu är det lite glesare med recentioner o dyl. Men som tur är så står inte faleristisk litteratur som spön i backen. Chansen att man skulle missa något är därför liten. Å andra sida händer det ibland att det dyker upp något som är av intresse speciellt för en nordisk faleristiker. Så därför tänkte jag flagga lite för två faleristiska böcker.

Medaljen for borgerdaad av Yngvar Reichelt är en pärla och får 5 av 5 bärbara medaljer i betyg. Varför?, undrar då vän av ordning. Jo, boken har alla delar av faleristiken som jag själv tycker är viktig: ursprung, historiskt sammanhang, medaljörer och medaljtillverkning. Allt det tillsammans gör en medalj. Men det är inget som man får gratis utan det är många timmar i arkiv som bygger en sådan litteratur utöver all inläsning av andra källor. Boken erbjuder information som bara står att finna i den.

Vi kan också i upplagan se att vi troligen inte är enorma mängder av medalj-nördar: 180 böcker tryckta. Det är troligen en för liten upplaga som kommer göra det här standardverket till ett svårhittat och dyrt inköp i framtiden. Bäst att köpa idag! Glöm inte att be författaren att signera ert exemplar.

Musikaliska akademimedaljer av Sven Lindskog är en annan typ av litteratur än renodlat faleristisk. Akademin ville ha en översikt av alla medaljer, bärbara och förvarade, som de andra akademierna också publicerat. Av den anledningen är det kanske orättvist att jämföra med den norska boken och jag låter Lindskogs bok stå på egna ben.

Vad är det för faleristiska ben boken står på? Tja, ett par smala sådana är väl det ärliga svaret. De bärbara medaljer som tar mest plats är de två officiella För tonkonstens främjande och den sprillans nya förtjänstmedaljen i guld. Informationen som erbjuds är inte helt pinfärsk när det mesta av fakta om ”tonkonsten” hämtas från en bok tryckt 1944. Men det är också en av få källor till information angående den nya förtjänstmedaljen.

Sen kan jag konstatera från bilderna att man ändrat tillverkningen av ”för tonkonsten”. Tidigare var det separata delar på medaljens emaljerade framsida, idag ser det ut att vara en stans av allt till på köpet med färg. Den kvalitéstappningen väger akademin upp med att dela ut medaljen dubbelt så mycket som tidigare. Värt att tänka på är att om de nya medaljörerna uppskattar sin medalj kan det delvis bero på den exklusivitet som tidigare sparsamma utdelningen odlat. Sen är det väl alltid en avvägning mellan ouppnåelighet och tjejmilsmedalj till alla.

Avslutningsvis måste jag väl säga att jag försöker att inhandla alla faleristiska böcker på svenska. Men trots det finns det bättre och sämre böcker. Jag väntar fortfarande på en svensk bok med djupdykning i arkivkällorna för att reda ut sin medalj.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.