Stölden av Löjtnant Nunstedts medalj

För en tid sedan hittade jag en renskriven text med kungörelser från landshövdingen i Upplands tiden 1816-25. Där finns mycket historiska guldklimpar, bl a den här:

Efterlysning, Uppsala den 11 juli 1823 (rånare, tjuvar, stöldgods tillvarataget)
Under vandring genom den s k Väsby Skog i Kungsåra socken blev om aftonen den 1:sta dennes löjtnant Nunstedt överfallen av två okända karlar. De rånade honom på 12 riksdaler 8 skilling, en tapperhetsmedalj av Högstsalig Konung Gustaf III, åtskilliga kläder och Nunstedts den 12 juli utfärdade respass. Dessa våldsverkare efterlyses av Befallningshavanden i Västerås. Den ena är stor och stark till växten, klädd i blå surtut, vita strumpor, skor och svart hatt. Den andra är liten med svag kroppsbyggnad, klädd i en gammal grå tröja, grå byxor, svart hatt och utan skor.

Kom löjtnantens ägodelar tillbaka eller satte våldsverkarna sprätt på dem? Så här snart 200 år senare är det svårt att svara på. Tapperhetsmedaljen var anonym så den kunde inte knytas till löjtnanten, dessutom gjord i ädel metall. Historia är ofta händelser i människors liv satta i blixtbelysning, ju mer man får veta desto fler blir de obesvarade frågorna. Löjtnant Nunstedt klarade sig i alla fall med livet i behåll.

Jag rekommenderar varmt att titta på sidan med renskrivna kungörelser publicerade av Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut:

http://www.ukforsk.se/nya/kungorel.htm

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Länktips, Medaljörer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.