Sergeant Borgs Skjutförbundsmedalj saknar band

kronomedaljFast jag föredrar mina medaljer med upphängning så är det svårt att låta bli en medalj med intressant proveniens. Ett av de ”svarta fåren” i samlarlådan hemma är sergeant Borgs medalj, utdelad som medalj att förvaras. Men som vanligt är det bara en liten del av historien man kan få fram genom att titta på ytan. För att komma djupare måste man gräva!

Sergeant A.G. Borg fick sin bronsmedalj av Kongl. Kronobergs Regementes Skjutförbund. Medaljen är alltså inte militär, fast föreningen bestod av militärer. Något förenklat kan man säga att det var regementets skytteförening. Skyttet var en sak som främjades både genom officiella skjutpris m/1870 och utanför tjänsten i föreningar. Belöningsmedaljer var vid den här tiden för det mesta av sorten att förvaras. Medalj-i-ask-belöningen kom att ersättas med den bärbara, en enormt populär statussak för idrottare bara dryga 20 år senare. Hade Borg skjutit sina ”points” vid den tiden hade han troligen fått en bärbar medalj.

Vem var då denne Anders Gustaf Borg som gjorde bra resultat på skjutvallen? Född i Urshults socken Kronobergs län med en far som distinktionskorpral var nog yrkesvalet inte något han låg och grubblade över. Nitton år gammal blir Borg antagen 1880 som volontär på Kronobergs regemente. Han tillbringar en tid vid Allbo kompani för att senare överföras till Kinnavalds kompani. Flyttarna mellan kompanier till trots så står Anders Gustaf skriven hos Borg den äldre i Urshults socken livet ut. Vilket kom plötsligt för A.G. Borg.

 Efter sju års tjänst hade Borg blivit sergeant vid Kronobergs regemente. Flera av hans bröder hade också blivit militärer. Men livet i 1800-talets fattig-Sverige var hårt. Den 30 april 1888 så dör Borg i lungsot, idag kallat TBC; ett drygt år efter han fått medalj för sitt skytte. Bara 26 år gammal blir skyttemedaljen ett av få spår Anders Borg lämnar efter sig. Vila i frid sergeant Borg!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Skyttemedalj och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.