Om den här sidan

Den här bloggen ska behandla ett av mina favoritämnen: faleristik. Ordet är samlingsnamn för läran om bärbara utmärkelser: ordnar och medaljer i band bl a. Eftersom historia och medaljer går hand i hand är det också från ett historiskt perspektiv de flesta texterna kommer att skrivas.

Text och bilder har inte uppstått ur tomma intet utan jag är dess upphovsman. Därför vill jag att de som vill använda något av bild- och textmaterialet FRÅGAR FÖRST.

medaljblogg [at] gmail.com

12 kommentarer till Om den här sidan

 1. jonar242 skriver:

  Intressant läsning! En fundering bara om en byline jag såg någonstans: heraldik-heraldiker, botanik-botaniker, faleristik-faleristiker, inte falerist. 😉

 2. Hans Krensler skriver:

  Snygg och trevlig medaljsida som du har byggt upp…gratulerar!
  Eftersom jag har ett antal sovjetryska medaljer från andra världskriget som jag gärna vill forska vidare på, så försökte jag gå in på din rekommenderade länk: http://www.podviganaroda.ru …men si det gick inte så bra, åtminstone inte för mig. Kan du hjälpa?
  Vänligen
  Hans

  • medaljBlogg skriver:

   Tack för det!

   En förutsättning för att para ihop medalj/orden på podvignaroda är ett namn, helst ett udda namn. Om man bara har ett serienummer måste man betala för namnet hos en forskare.
   Om du har ett namn så skicka det så kan jag se om han går att hitta på sidan.
   /Kim

   • Hans Krensler skriver:

    Tyvärr saknar jag skrivna dokument – det är medaljerna med serienummer som gäller. Avvaktar med ev. vidare sökning – men tack i alla fall!
    Hans

   • medaljBlogg skriver:

    Det är ett litet chansande att beställa forskning så man får fram namn. Men om man har en Ärans orden eller Röda fanans orden kan man vara rätt säker på att det strid det handlar om, med en liten brasklapp angående Röda fanan.

    /Kim

  • medaljBlogg skriver:

   Ja och nej. Nej, det är ingen medalj. Ja, jag vet att det är Svenska pistolskytteförbundets pistolskyttemärke. 10 kr en bra dag på Tradera, värdet aldrig över silvervärdet. Bärandetillstånd på uniformen 1937, GO 29 jan nr 171.

   Mvh
   Kim

 3. Mats skriver:

  Hej!
  Har sett några metallmärken från slutet på 50-talet. De ska alla vara från Svenska Försvarsmakten, eventuellt då Armén och ännu mer eventuellt relaterande till regementet T1. Märkena sätts med liten nål på baksidan. Flera av dem har getts för något som vunnits, men det finns dom vars sammanhang idag är oklart.

  Ett märke ser lite ut som en rund kopparknapp delvis omgiven av lagerblad (krans?) i samma färg från kl 06:00 till kl 11:00 respektive från kl 06:00 till kl 01:00.
  Knappen har en utstickande krona kl 12:00, dv s med kronans bas mellan de två lagerbladen. Samma färg på denna krona som märket i övrigt. På den runda framdelen av knappen ses tre stycken mindre kronor i relief. Jag skriver ”knapp” då märket (utöver krans och krona) påminner om någon form av äldre knapp.

  Undrar om du har tips om någon form av databas eller register jag kan söka i för att få fram vad detta märke och andra är för märke., Alternativt om du har något tips på någon form av publikation eller hemsida som täcker märken som tilldelades inom Svenska Försvarsmakten på 50-talet i Sverige och går att använda för sökning.
  Jag har hittat publikationen ”Heraldiska vapen inom det svenska försvaret”, men denna fungerar inte riktigt att söka i och kanske täcker den inte alla märken.

  Med vänlig hälsning
  Mats

 4. Ing-Britt skriver:

  Hej- Har en medalj och försöker leta reda vem av min Petronella Andersdotter som fick den av Hallands Läns Kongl. Hushållningssällskap. Hon fick den för långvarig o trogen tjänst. Har ni tips på var man kan söka info utöver att kontakta Hushållningssällskapet. Vilket jag gjort tidigare idag , hon var väldigt trevlig och kvinnan skulle höra sig för bland kollegor om de kände till något.

  • medaljBlogg skriver:

   Hej!
   Att vara detektiv för medaljer kan vara jätteroligt men ibland frustrerande. Din medalj från Hallands hushållningssällskap har förmodligen information att hitta i deras arkiv som finns hos riksarkivet i Lund. Just medajhistoria brukar inte den moderna organisationen ha så särskilt stor kunskap om. Pröva att skicka ett mejl till riksarkivet@riksarkivet.se och fråga om de har någon information om medaljörer från Hallands hushållningssällskap.
   När jag tittar i Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningar så hittar jag inte någon Petronella Andersdotter och hushållningssällskapsmedalj. Men däremot en Petronella Andersdotter och Kungliga patriotiska sällskapets medalj. En bild på medaljen skulle kanske ge mer information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.