Medaljforskning – Skyttemedalj m/1870

Karl August Lönnqvist var en utmärkt skytt. Han var så bra att han tilldelades arméns skjutpris att bära på bröstet, han var en av bara 50 stycken medaljörer totalt det året. Men kan man forska fram mer om sin skyttemedalj? Kan den säga mer än ”bra skjutet”? Ja, det finns möjlighet att skapa en berättelse om en människa ur metallen.

Skjutpris eller skyttemedalj som den brukar kallas är en uppfinning från 1870. Skytte hade ju varit en stor sak inom försvaret redan tidigare, av naturliga skäl. Vad man däremot inte hade haft tidigare var en medalj, bärbara utmärkelser var vid den här tiden rätt sällsynta. Mot sekelskiftet 1800/1900 så ändrades belöningsformerna och en bärbar medalj blir norm, fast oftast i band. Försvarets skyttemedalj påverkades också av skarpskytterörelsens omvandling till föreningar för tävlingsskytte där medaljer var en viktig del i kulturen.

Skyttemedaljen går att läsa om på bloggen på andra ställen (Skyttemedalj 1 och del 2) men här ska vi se mer till individen. Medaljen graveras alltid med individens uppgifter vilket gör den unik och personen sökbar. Hur ska man då gå ifrån vad vi vet: ”Till Gardist vid 6. komp. af Kg. 2. lifgard. N:r 68 Lönnqvist” – till en berättelse?

Steg 1.

För mig blir det ofta Kungliga bibliotekets tidningar.kb.se som är utgångspunkt om det är äldre historia. Eftersom jag vet (genom medaljens utseende) att den här medaljen delades ut de år som är fria att läsa på sidan så var det en naturlig ingång. Mycket riktigt så kommer Lönnqvist fram i Dagens Nyheter 1890 november 11:

Skjutskicklighet inom armén. Vid prisskjutningarna med manskapet vid armén ha i år utdelats 50 stycken skyttemedaljer: […]
Andra lifgardet: gardisten vid 6:e kompaniet nr 68 Lönnqvist 31 points, […]

Detta första steg gör att vi vet när Lönnqvist var i det militära vilket ger en utgångspunkt i nästa steg – de militära rullorna. Om vi gått direkt på steg två hade vi möjligen fått bläddra mer för att hitta rätt i åren. Nu går vi direkt in med ett konstaterat år.

Göta livgarde ca 1901.

Steg 2.

Vad står det då i rullorna? Den rulla som gäller är den för Andra eller som den också heter Göta livgarde, runt 1890. Vi kan då hitta Lönnqvist  i Göta livgardes församling BI:4 1884-1894 under 6:e kompaniet. (Arkiv Digital)

1887 4/6 Nr  68 Lönnqvist Karl August, f. 1868 19/10. Kårsta

Lite bläddrande längre fram i rullan visar att Lönnqvists militära karriär blev rätt kort – dryga tre år. Gardister brukar inte vara med så länge vid den här tiden. Nu har vi namn och födelsedatum samt födelseförsamling vilket gör att Lönnqvist lätt plockas fram i Sveriges Dödbok, vilket blir nästa steg.

 

Steg 3.

Dödboken är en databas på DVD som enkelt går att söka folk i, enda bekymret är att den kostar lite i inköp. Där får vi veta att Lönnqvist avlider endast 48 år gammal, vilket inte var mycket ens för tiden.

Lönnkvist, Karl August
Lottersta Kvarn
Död 12/11 1916.
Kyrkobokförd i Härad (Södermanlands län, Södermanland).
Född 19/10 1868 i Kårsta (Stockholms län, Uppland).
Gift man (5/5 1894).

Varför dog då Lönnqvist i sina bästa år? Det blir nästa steg att se – SCB statistik i Riksarkivets SVAR.

Steg 4.

Varför dog Lönnqvist? Det kan SCB svara oss eftersom de gamla kyrkoböckerna tog ”slut” 1894. SCB avslöjar för oss att Karl August Lönnkvist avlider av kräfta. Cancer bryr sig inte över hur den slår, vilket Lönnqvists änka och hans sex efterlämnade barn kunde intyga. (Bonusinformation hittad i bouppteckningen Åker och Selbo tingslags häradsrätt F2:19 1917-1918) Ett sorgligt slut som säkert innebar problem för hans efterlevande.

Vi vet nu lite mer om Lönnkvists liv och död. Om vi vill kan vi gräva oss lägre ner i det yrke han hade efter sin militära tid – mjölnare vid Lottersta kvarn. Men det vi fått fram ger oss ramen till en individs leverne och död. Det som är intressant är att skjutpriset som varit bränsle för den här texten inte nämns i rullan eller bouppteckningen. I bouppteckningen så finns en del skyttepriser i nysilver men inget annat noterat från Lönnqvists skytte.

Det som skrivits om gardist Lönnqvist är på inga sätt en hel livsberättelse, det är den del som vi pusslar fram från arkivmaterialet. Utan tvivel så finns det många fler trådar i ett liv. Men de saker som kan direkt kopplas till Lönnqvist var nog få under hans livstid och nu 100 år senare är det kanske bara skyttemedaljen kvar. Minnet av Lönnqvist är viktigt eftersom det är en liten del i den stora helhet som vi kallar svensk historia. Genom det lilla förstår vi det stora. Vila i frid Lönnqvist!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv, Medaljörer, Skyttemedalj och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.