Skyttemedalj m/1870 – Del 2

Djerf2

Skjutpris har jag skrivit om tidigare på bloggen, men det är ett ämne som förtjänar uppmärksamhet. Det är faktiskt den enda bärbara utmärkelsen som var personlig för de indelta knektarna. Visst hade de både svärdsmedalj och svärdstecken; fast ingen av dem kan spåras till en unik individ bara genom utmärkelsen. Skjutpriset är därför en viktig del av det militärhistoriska arvet!

När jag gjorde mitt första inlägg hade jag inte tittat på all litteratur och missade lite intressant information. Hyckert, Numismatiska Meddelanden 13, skrev redan 1892 om den medalj jag kallat typ 2, med stående soldat i tavlan. Graverad av Lea Ahlborn började den produceras 1883. Den äldre modellen (utan soldat) hade dock blivit kasserad redan två år tidigare när ett nytt skyttereglemente infördes. I det vakuum som uppstod producerades en variant, enligt Hyckert, där man skrapade bort ringarna och ristade in en figur i sk roteplan. Om jag tolkar Hyckert rätt så finns det alltså ytterligare ett skjutpris –  en typ 1, variant 2.

  • Typ 1.              Saknar person i mitten. Äldre bajonettyp. (1870-1881)
  • Typ 1., var. 2              Ingraverad stående figur och bortskrapade ringar i måltavlan. (1882-1883)
  • Typ 2.              Stående figur. Saknar Lager- och ekgrenens kvistfäste. (1883- )
  • Typ 3.              Halvfigur. ( – 1907)

Indelningen får tas med en nypa salt eftersom den grundar sig på andrahandskällor. Men innan någon tar sig till källorna och delar med sig så är det det som finns. Kommentarer mottages gärna!

Medaljen överst på inlägget tillhörde nummer 97 för Västerås kompani, Västmanlands regemente. Hans torp låg i Svedvi socken (idag Hallstahammar kommun) och hörde till Åby rote. Ett tidigt namn på soldaterna var Sarv, under sent 1700-tal ändrat till Djerf. Kanske fisknamnet inte var tillräckligt krigiskt. Men det var Djerf, som var den siste Djerf på roten, som utmärkte sig i skytte och tilldelades medalj. Jag är långt från färdig med Djerf och får nog återkomma till honom senare.

Djerf

Medaljen till soldat Djerf kom till min samling genom en av bloggens läsare. Stort tack till Martin för att jag får förvalta den här medaljen! Men som jag skrivit förr och kommer skriva igen: Man kan aldrig få för många medaljer och finns det någon som har ett graverat skjutpris att sälja – Hör av er!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer, Skyttemedalj och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skyttemedalj m/1870 – Del 2

  1. Pingback: Medaljforskning – Skyttemedalj m/1870 | medaljBlogg

  2. Pingback: Artilleriets Skjutmedalj m/1883 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.