Svärdsmedaljen

Svärdsmedalj av första typen

En ”naken” svärdsmedalj av första typen.

Manskap vid såväl armén som flottan kunna, då de tjenat minst 16 år och uppfört sig väl, erhålla ett hederstecken, kalladt svärdsmedalj.

Nordisk Familjebok, band 15, sid. 1121

Bröllopsfirandet 26 juni 1850 mellan kronprins Carl och prinsessan Lovisa av Nederländerna avslutades med utdelandet av ordnar och medaljer efter en veckas firande. Händelsen gjordes också extra minnesvärd genom instiftandet av en par nya utmärkelser, som brukligt var. De nya var Svärdstecknet och Svärdsmedaljen. Medaljen var tänkt som en belöning till underbefäl och manskap, både i krig som fred.

 De gamla reglerna slog fast tjänsteåren till 16 år men de förändrades senare enligt:

 Furir – 22 år

Korpral – 27 år

Menig – 30 år

När indelningsverket avskaffades var det problem eftersom de potentiella medaljörerna i princip också avskaffats. Siste man av gamla stammen att belönas i armén var soldat nr. 115 Ross i Jönköping-Kalmar regemente, belönad 1936.

Med medaljen så följde en pension, eller pension för vissa. Eftersom det inte finns någon gräns för hur många som kunde tilldelas medaljen så begränsades antalet ”pensionärer”.

Bestämmelserna ändrades senare så medaljen kunde fortsätta att delas ut, vilket den fortsatte att göras fram till ordensreformen 1974. Avskaffandet av ordnar till, de flesta, svenskar gjorde också att medaljen som bekostades av ordenskansliet försvann.

Svärdsmedaljen var den lägsta nivån av militär utmärkelse, utom en gång då den trumfade till och med serafimerorden. Oskar II var 1875 på statsbesök i Berlin och stod inför den urgamla frågan: Vad ska man ge någon som redan har allt? Kejsar Wilhelm hade redan serafimerorden och alla andra utmärkelser vore ett nedköp. Lösningen blev en svärdsmedalj i guld, Sveriges krigsmäns utmärkelse – fast lite ädlare valör. Medaljen var en engångsföreteelse och vid kejsarens död skickades den tillbaka till Livrustkammaren.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer, Svärdsorden och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svärdsmedaljen

  1. Pingback: Militära Utmärkelser till Militärer och Övrigt | medaljBlogg

  2. Pingback: Den Indelte Soldatens Tre Medaljer | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.