Eskilstuna Stad/Kommuns Förtjänstmedalj

Eskilstuna är en av många kommuner som instiftat en egen medalj att hänga på bröstet på de som befunnits värda. Redan 1949 hade staden hört av sig till Sporrong för att sondera prisbilden, förgylld silvermedalj: 22kr och 18K guld: 350kr. Vid den här tiden var inte medaljen instiftad, det dröjde till beslut i stadsfullmäktige 10 maj 1951. Uppdraget att designa skapelsen gick till Axel Wallenberg, som gjort Katrineholms förtjänstmedalj innan. Katrineholmsmedaljens form var mer traditionell med heraldiskt vapen, inte så Eskilstuna. Här tog Wallenberg symbolerna för staden och knådade dem till vad han tyckte passade. Resultatet blev en kvirkel-formad medalj med Merkurius (handeln) och Vesuvius (industrin) som verkar fullt upptagna med sitt. Över de bägge har konstnären placerat städet med hammaren, en syftning till en del av det heraldiska vapnet.

Medalj till Börje Falker, fögderidirektör vid pensionen 1969. Notera att årtalet inte är utskrivet, en miss på Sporrong?

 Utöver de två stadsmedaljerna gjorde Axel Wallenberg bara en bärbar medalj till, Sveriges stensindustriförbund. Men det är ett ämne för ett annat inlägg eftersom jag tyvärr saknar de andra två i samlingen.

De flesta kommuner som instiftade sin egen medalj skapade också ett register över de som fått medaljen. I Eskilstunas fall så skulle det skapas en bok kallad ”Eskilstuna stads medaljörer”. Om det blev någon bok törs jag inte säga. Men i stadsarkivet finns ”meritförteckningar” för alla mottagare åtminstone fram till 1970, med foto. Det är en person/mikrohistorisk pärla.

Eskilstuna har också den lyckan att representeras i min egen samling kommunmedaljer med bägge varianterna, stad och kommun. När begreppet kommun infördes över hela landet så behövde även Eskilstuna ändra på mycket inom sin symbolik, även medaljens frånsida.  Som syns på bilden så gjordes ingen ny frånsida vid namnbytet, man bara tog bort den upphöjda texten och graverade ”Eskilstuna kommun”. Enkel och billig förändring, men kanske inte den snyggaste.

Eskilstuna Kommun ftjm

Drygt 300 Eskilstuna-medaljer med texten stad har tillverkats. Hur många som finns med texten kommun får väl framtiden utvisa. Sen finns ju några avslag i brons som måste gjorts till samlare av Axel Wallenbergs produktion? De har förstås aldrig utdelats.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kommunmedalj, Medaljer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Eskilstuna Stad/Kommuns Förtjänstmedalj

  1. jonar242 skriver:

    Aha! Jag hade kontakt med någon medaljtillverkare för några år sedan som då skrev att medaljen slagits i brons, vilket jag tolkade som att det var en medalj avsedd att utdelas av kommunen. Får styrka bort en medaljpost på medalj.nu… För en son av kommunen intressant läsning!

  2. medaljBlogg skriver:

    Det står i boken om Axel Wallenbergs medaljer om ”avslag i brons”. Eftersom jag inte sett något i bestämmelserna så måste det väl vara prov eller samlarföremål.
    Jag nämnde inte i texten att det numera, sen 2002-2003, finns en tredje variant med blå/gult band. Anledningen till detta ska enligt kommunen vara att det ursprungliga ”tog slut” hos medaljleverantören. Undrar om någon annan medalj fått nytt band av den anledningen…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.