Friluftsfrämjandet – ett kinderägg

Det finns inte så värst många bärbara medaljer av officiellt slag som jag inte har koll på. Detta fakta gör det extra intressant när man hittar en, något som inte händer varje dag. Om sen medaljen även lyser med sin frånvaro i litteraturen så blir det en extra nivå.

Det som dök upp i auktionsloten var Skid- och friluftsfrämjandets kungliga jubileumsmedalj förmodligen instiftad 1967. Jag skriver förmodligen eftersom medaljen inte finns upptagen någonstans, iallafall där jag tittat. Om vi nu ska göra en kvalificerad gissning så är den nära släkt med Riksidrottsförbundets kungliga jubileumsmedalj från 1953. Visserligen ett annat kunglig porträtt men årtalen på frånsidan identiskt formgivna. Tyvärr är Skid- och friluftsfrämjandet ett långt namn och platsen för namngravyr faller bort, som finns på RF:s medalj. Varför finns då inte medaljen med i alla listor? Kan det vara så att ”alla” använt en lista över historiska medaljer som inte uppdaterats sedan tidigt 60tal?

skid1Som om inte en ovanlig medalj räckte så fanns det TVÅ i samlingen. Nästa medalj hade jag jag dock hört om innan. Skid- och friluftsfrämjandet har som de flesta organisationer ett belöningssystem för insatser över tid. Den högsta nivån är järnmedaljen, som då trumfar guld och silvermedaljen. I Skidkalender (Skidfrämjandets egen) för 1938 kan vi läsa om hur medaljer delades ut då.

Silvermedaljen tilldelas om Skidfrämjandets verksamhet förtjänt person, vilken i regel under minst 5 år med intresse och framgång verkat för Skidfrämjandets intressen.

Guldmedaljen tilldelas om Skidfrämjandets verksamhet förtjänt person, vilken i regel under minst 10 år med intresse och framgång verkat för Skidfrämjandets intressen.

Guldmedalj kan även i sällsynta fall tilldelas svensk skidlöpare för utomordentliga resultat som Sveriges representant vid större internationella skidtävlingar.

Järnmedaljen tilldelas om Skidfrämjandets verksamhet synnerligen förtjänt person, som i regel under minst 20 år med hängivenhet och framgång verkat för Skidfrämjandets intressen.

skid-jmIdag står det uttryckligen att järnmedaljer ska delas ut med återhållsamhet. Det måste vara en sak man måste säga att de lyckats med; medaljen i texten är den första jag haft i handen. Men en sak funderar jag över – hur har man tänkt med bandens färg? Jag kan köpa att 5-10-20årsbelöningarna har samma band. Personligen hade jag markerat skillnaden med två tunna streck i mitten på silvermedaljens band och sedan ett streck på guldmedaljens. Men de måste väl ha tänkt igenom detta och ha bra argument till att alla har samma band. Varför man sen låter jubileumsmedaljen ha samma band får jag inte ihop? Rimligen måste det då vara någon med både jubileumsmedalj och trogen tjänst-medalj; två identiska band bredvid varandra.

skidmmTill sist så konstaterar jag att ”den skidande lappen”-medaljen är den äldsta, borträknat emmerymedaljen, i gruppen medaljer utan kunglig profil.

Om det här är början på en trend med dubbla medaljöverraskningar så är jag redo. Bring it on!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Kulturmedalj, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Friluftsfrämjandet – ett kinderägg

  1. Pingback: Röda Korsets Förtjänsttecken – Instiftat 1941 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.