Röda Korsets Förtjänsttecken – Instiftat 1941

Va! Nu har det blivit fel på medaljBlogg konstaterar den kalenderbitande faleristikern; Röda korsets förtjänsttecken (RKftjt) instiftades inte 1941, det står ju 1944 i alla böcker! Ja, alla har fel.

dn-rk

DN 1941 juni 6

Vid röda korsets årsmöte i juni 1941 meddelar dess ordförande prins Carl att man ska instifta ett förtjänsttecken. Till skillnad mot de förtjänstmedaljer man delar ut vid årsmötet och vars medaljörer även hamnar i tidningen ska förtjänsttecknet bli en mer lokal angelägenhet.

Distrikten få själva hos överstyrelsen föreslå personer som kunna komma i fråga, och sedan överstyrelsen godkänt förslagen utdelar distriktsstyrelsen förtjänsttecknet på distriktets årsmöte.

Så formulerade DN vad RK hade tänkt om förtjänsttecknet. Hur det blev med lokal utdelning vet jag inte idag men i tidningarnas listor över medaljörer på RK:s årsmöte finns även förtjänsttecknet omnämnd; fast utan namngivna medaljörer. Det år som förtjänsttecknet blev instiftat så verkar inga ha delats ut, först följande år fanns en medalj att presentera.

Carin Wieslander är en av de första att få förtjänsttecknet, hennes man har behandlats tidigare på bloggen. Hennes medalj är också den som fick mig att börja forska; om nu medaljen instiftades 1944 – varför står det 1942? Som tydligt framgår var förtjänsttecknet en så pass viktig belöning att man försåg den med namn. Tyvärr så slutar man med det under tidigt 50-tal; kanske den då bara blir ”transportsträcka” mot nästa medalj med kunglig profil för långvarigt medlemskap. Just namngivna medaljer tycker jag personligen är det som ger faleristiken kött och blod. Har du ett namn kan du hitta en historia. Så om det är någon som sitter på ”namnade” förtjänsttecken så köper jag gärna….

srk1941Kanske är det samma lista som saknar friluftsfrämjandets jubileumsmedalj som orsakat fel år för RKftj. Ett treårsfel på något som hände för över 70 år sedan, är det något att anmärka på? Tja, jag antar att det beror på hur du svarar på frågan: Räcker det med att du gör något eller att det görs rätt?

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Sjukvårdsmedalj och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Röda Korsets Förtjänsttecken – Instiftat 1941

  1. jonar242 skriver:

    Kan 1944 vara det år den gavs bärandetillstånd till uniform..? Det finns fler medaljer som har samma problematik, FSRHSM är en sådan. Anges som instiftad 2003, men den omnämns inom Frivilliga skytterörelsen redan cirka 2001: har dock inte hunnit leta efter originalhandlingarna kring medaljen.

    • medaljBlogg skriver:

      Tja, det är en teori lika god som någon. Hur felet har slunkit in går bara att spekulera om. Medaljer brukar inte vara prio 1 och chansen att det har sitt ursprung i en killgissning är nog inte liten heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.