Officiellt märke eller Souvenir?

I en planekonomi så bestämmer ”högre makt” allt från ax till limpa, inklusive pris. I Sovjetunionen var det också faktum när det kom till märken. Men är då alla märken samma-lika? Nej, det finns grader även bland sovjetiska märken.

”Znaki” utmärks av att de har det förutbestämda priset på frånsidan redan från fabriken. Ofta bara några kopek, ibland upp i rubelnivå om de var stora och påkostade. ”Znaki”-samlande är en stor hobby i Ryssland. Precis som med frimärken så skaffar man sig en nisch och låter den inre hamstern komma loss. För den som är hugad finns turistmärken, utställningsmärken, jubileumsmärken etc. etc.. Det är en billig och rolig samlarhobby, själv är jag svag för märken med utmärkelser på.

Leningr

Znak med Leningrads alla utmärkelser. Baksidan har tillverkarens logo och ”Ts (pris) 25k (kopek).

Men vissa märken är inte gjorda för de små kioskerna utan delades bara ut till de inblandade. En kategori av dessa är veteranmärkena som krigsveteranernas föreningar delade ut. Dessa veteranmärken såldes aldrig och kom med ett intyg, en slags urkund. Titta gärna efter veteranmärken på veteranernas bröst – du kommer inte hitta fler än 1-2. Skilj också på veteranmärke och ”znaki” med militära motiv. Märken med en stridsvagn och text är inte tvunget ett veteranmärke. Militärpropaganda var (och är) populärt i öst. Bäst är väl att klara baskyrilliska, men vissa typiska delar utmärker ett veteranmärke: aldrig prismärkt och alltid förbandsspecifik (ibland tydligt och ibland mindre).

65e Armen veteran

Veteran 65:e Armén; general Batovs armé blev känd för sin förmåga att forcera floder, därav de många flodnamnen på kartan. Notera att bandets färger är från medaljerna ”försvar av Stalingrad” och ”intagning av Berlin”.

Ytterligare en typ av officiellt märke är de för deltagare. De trupper som deltog vid speciella tillfällen t.ex. större jubileumsparader på röda torget med anledning av oktoberfirande eller segerfirande fick ett märke. Idag så är det medalj som gäller för sådant. Att påstå att Ryssland drabbats av medaljinflation är som att säga att Atlanten är lite fuktig.

9 maj 1985

Segerparaden 9 maj 1985 på Röda torget.

Det är alltså en mängd information som de små Al-märkena på de äldre herrar och damernas bröst kan ge. Ta en extra koll – du kan bli förvånad.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.