St Helenamedaljens Svensk

Kahn

Aron Moses Kahn, Nordiska Museet (Detalj)

”Ädla krigare slut upp kring Napoleon den stores standar och följ i hans fotsteg som kommer leda dig till seger och odödligt rykte.” Det slogs på den stora trumman när de franska värvarna satte upp en affisch med rekryteringspropaganda för det Preussiska regementet. Under vintern 1806 så började man formeringen av frivilliga preussare, märkligt nog i sachsiska Leipzig. Värvningstrumman slag hördes ända i Stockholm där Aron Moses Kahn lämnade familjens tradition som handelsmän och sökte sig, 23 år gammal, ned till en militär karriär på kontinenten.

Vi vet rätt mycket om Kahns militära bana i stort, mindre i detalj. I en artikel i Aftonbladet 1858 om svenskar i Napoleons tjänst så står att Adolf Aron Kahn tjänstgjort 1807-1814 under fälttåg i Spanien, Frankrike och Belgien. Kahn verkar ha förtyskat sitt judiska namn och droppat Moses till förmån för Adolf. Utöver artikelns information så finns några efterlämnade handlingar bl a ett par betyg från 4:e och 3:e Régiment Étranger. Under åren 1812-1814 har han tjänstgjort som kanslist med motsvarande tamburmajors grad. Åren före så vet vi inget 100%-igt, men regementet sattes upp vid tiden för Kahns militär karriärs början. Det är troligt att han från 1807 var del av 4:e utländska regementet, uppsatt av preussiska krigsfångar, desertörer och frivilliga.

reg 4

Regementets uniformer 1806; Wikipedia

4:e Régiment Étranger bestod av flera bataljoner som delvis hamnade på olika platser. Huvuddelen av deras tjänstgöring var ockupationstjänst/krig i Spanien, ett hänsynslöst krig även med samtida mått. Goyas krigsbilder kom till med det här kriget i tankarna.

Efter Waterloo så var Napoleontiden definitivt slut och alla på den förlorade sidan fick hitta ny mening med sina liv. Tiden gick sedan och det förgångna sågs med lite dimmigt förlåtande nostalgiögon. I Frankrike hade Napoleon III makten och ville uppmärksamma fornstora dagar med medalj. Den 12 augusti 1857 instiftades medaljen som skulle ära de som slagits med Napoleon. Hade du tagit del i strider mellan 1792 – 1815 och kunde bevisa det så kunde du kvittera ut en medalj. Trots 42 år hade gått så kvitterade ungefär 405 000 fd soldater ut medaljen. Av den totala medaljantalet var 55 000 utländska mottagare, men bara en känd svensk – Kahn.

Kahn fick sin medalj men avled ett par år efter. Hans medalj och dokument blev monterade på en tavla som donerades till Nordiska Museet, se länk vid Kahns bild. Rätt så taffligt monterat, fast jag antar att monteringen har hjälp sakerna att hålla ihop.

Likheterna med Karl-Johansmedaljen är slående. Är det tillfälligheter eller har Napoleon III fått idén från Oscar I:s minnesmedalj över Karl XIV Johan? Den svenska minnesmedaljen instiftades i samband med invigningen av ryttarstatyn av Karl Johan som Oscar I betalade själv, 4 november 1854.

st helena

St Helenamedaljen, från samlarkollegan Stuka f:s samling. Se fler ex, miniatyrer och den ultrasällsynta asken här.

Var det då bara en svensk i hela Napoleons här? Utan att ta i alltför mycket så skulle jag säga att det nog inte stämmer. I Aftonbladets artikel så nämns också en man som rymde från sin fru i 1790-talets slut. Han följde sedan den franska armén fram till fördraget vid Tilsit. Under freden gjorde han visit i sina hemtrakter för att sedan försvinna ut igen när kriget började. Den gången för gott. Det andra exemplet är smålänningen som återvände hem till Sverige 1816. Med sig hade han stridserfarenheter från Tyskland, Spanien, Ryssland och Waterloo. I packningen hade han gardets uniform, komplett med björnskinnsmössa. Där fanns en historia värd att nedteckna. Om nu människorna var verkliga och inga tidningsankor så visar de på ett bekymmer med medaljen. Hur skulle en bonde på svenska landsbygden få reda på att han var tillgänglig för medalj – 42 år efter händelserna? Där hade Kahn med sina handelskontakter och boende i en storstad en gigantisk fördel.

På den här sidan kan man leta efter St Helenamedaljörer, ungefär hälften inlagda men ingen Kahn.

Vill man läsa mer om St Helenamedaljen till fransmän boende i Sverige kan man läsa Torgny Lindgrens artikel i Myntkontakt september 1978. Hela fyra noterade… Kanske någon läsare vet om det fanns flera St Helenamedaljörer i Sverige?

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.