Hushållningssällskap

Att skriva något om hushållnings sällskapens medaljer är ett arbete i motvind. Antalet intresserade läsare är förmodligen inte heller överdrivet stort, fast det har aldrig hindrat ett inlägg på medaljBlogg. Det absolut största problemet är dock sällskapen själva. Geografiskt täcker de hela landet, vilket försvårar arkivbesök annat än i undantag. Intresset bland sällskapen för sina medaljer har även det varit lågt, vilket betyder lite information i böcker. Trots alla dessa hinder så blev det en liten text.

 De absolut vanligaste hushållningssällskapsmedaljer man ser är de som är gjorda för att förvaras. Under 1800-talet senare del så tar hushållningssällskapen mark från Kungliga Patriotiska sällskapets (KPS) verksamhet på landsbygden. Hushållningssällskapen belönar givmilt det som kan tjäna som gott exempel för att främja jordbrukets alla delar. Förvarbara medaljer är som sagt vanliga att hitta. Bekymret var att en medalj i ask kan man ju inte visa grannarna. En del medaljer gjordes då om till att bli bärbara. Naturligtvis en helt förbjuden verksamhet, men också en som knappast får konsekvenser. Andra medaljer som ”blivit” bärbara är ”hästuppfödningsmedaljen”, jägarförbundets medaljer och troligen ett antal fler.

Västmanlands läns Hushållnings sällskap

Västmanlands läns hushållnings sällskap. Anonym medalj, graverad av Lea Ahlborn 1889. Notera spåren av nålfästet.

Äkta bärbara medaljer fanns tidigt men verkar ha utdelats efter en annan policy än KPS. Om man ser till bevarade listor, t.ex. i Karl Löfströms arkiv, över sällskapens guldmedaljörer så verkar sällskapens medaljer mest ha delats ut till de styrande. Kanske det är så att KPS fick fortsätta att belöna för långvarig trogen tjänst och sällskapens bärbara medaljer var en belöning för insatser inom sällskapet. Det verkar som en självklarhet när jag skriver det, men stödjer arkivinformationen det? Var det en självklarhet att hushållningssällskapen inte skulle belöna de som arbetade med jordbruket? I min egen samling har jag en jetong från KPS som rekommenderats 1909 av Jönköpings läns hushållningssällskap till en snickare som arbetat 14 år på samma plats. Varför skulle man välja KPS om man hade en egen medalj för detta?

Nej, det verkar som om hushållnings sällskapen bara tog över den forskande och vetenskapliga sidan av jordbruket från KPS; medaljutdelandet fick de behålla. Framtida forskning i medaljutdelade kommer nog att stödja den teorin.

Örebro län hushållför

Örebro läns K. Hushållningssällskap. Silvermedalj 12:e strlk tillverkad 1944. Graverad av Lea Ahlborn 1873.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj, Medaljer och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hushållningssällskap

 1. jesper broberg skriver:

  Hej!

  Det är nog fler än du tror som är intresserad av Hushållningssällskapens medaljer så lite medvind kan det nog ändå vara. Hushållningssällskapen består av drygt 35 000 medlemmar och är en livaktig organisation på många sätt. Hör gärna av dig om du vill veta mer. Flera Hushållningssällskap delar fortfarande ut medaljer regelbundet.

  Jesper Broberg
  Hushållningssällskapens förbund

 2. medaljBlogg skriver:

  Tack för din kommentar. Med intresse syftar jag på att inget skrivits om bärbara medaljer utdelade av sällskapen. Det är inget unikt för hushållningssällskapen utan en rätt allmän hållning bland medaljutdelare att man inte har dokumenterat sin historia. Tack för erbjudandet om information, kanske jag tar och utnyttjar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.