Kulturen i Skogen

Trots att många av landets historiska skatter har samlats ihop i vår huvudstad så finns det lite kvar ute i landet. Inspirerade av Hazelius samlargärning så organiserade sig de som ville bevara just sin hembygds historia. Namnet, hembygdsförening, talar om vad det handlar om.

Just medaljer för kultur tycker jag är speciellt kul att hitta, det bryter av mot de vanliga militära och sportmedaljerna. Hembygdsrörelsen har dock en hel del gemensamt med bägge grupperna; organisationen är indelad i lokal, landskap/länsindelning och riksnivå.

Föreningarna bestämmer själva om man tycker medalj är en bra belöning, vilket i sin tur innebär att vi inte vet hur många olika typer av medaljer det finns. Individer är avgörande för alla kategorier medaljer; saknas det någon drivande kraft faller ofta idén. Lika avgörande för ett fortsatt utdelande är att medaljen blir eftertraktad. En förening som åtminstone har två varianter, guld och silver, av sin medalj är Ludvika hembygdsförening.

Ludv

Ludvika Hembygdsförening GM; Sporrongmedalj med silverstämplar för 1971.

Den gemensamma organisationen för lokala föreningar är förbundet. Idag finns det 2000 föreningar och 26 förbund inom Sveriges hembygdsförbund. Det finns alltså mängder av potentiella medaljer, fast jag vet inte om alla förbund ens delar ut medalj. En som gör det är Värmlands hembygdsförbund.

värml

Värmlands Hembygdsförbund GM; Sporrongmedalj med silverstämplar från 1977.

Överst på belöningspyramiden är Nordiska museets medalj för hembygdsvårdande gärning; en medalj som idag har en något bredare regelverk för utdelning än bara hembygdsvård.

Historia är ett ämne som lämpar sig väl för tolkningar i nutid, alla inblandade är döda och kan inte invända. Sovjetunionen tog gärna fram gamla kort för att uppdatera dem till gällande politisk dagordning; lite färg så har alla utrensade försvunnit. Men det kanske måste hållas in några hästar när man vill omstöpa historia till något som endast med solglasögon och god vilja kan sägas ha inträffat. Historieskrivning kommer för alltid vara styrt av sin samtids tolkning; Rudbeckius med sin Atlantica och Lomfors med sitt invandrar-Sverige. Man kan inte säga att det inte hänt, fast det är knappast hela bilden. Knepet till att se historia ”som det verkligen har utspelat sig” är att hämta kunskap från flera håll. Här gör de små hembygdsföreningarna och hobby-historikerna ett massivt arbete i sitt framställande av byggstenar till vad som tillsammans blir Sveriges kulturhistoria.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.