Berchs skala

Berchs skala

I Sverige använder vi oss av en klassificering av medaljer som är unik. Skalan togs fram under 1700-talet av Carl Reinhold Berch som också gett den dess namn, Berchs skala ibland även kallad Mensura magnitudinis Nummorum. I sin bok Beskrifning öfwer swenska mynt och kongl. skåde-penningar: som til denna tid, antingen i stora cabinetter wärkeligen äro gömde, eller i böcker finnas afritade : tillika med efterrättelse om hwad i fremmande länder, med och emot swerige, under någon stempel utkommit : hwarjemte följer förtekning på de, öfwer inhemske enskilte personer, präglade minnes-märcken, publicerad 1773, dyker den upp för första gången. Där delar han in medaljer i 26 olika storlekar. Men varför ”uppfinner” han en medaljskala?

Carl Berch

Carl Reinhold Berch (1706-1777)

På Berchs tid mätte vi svenskar mindre mått i verktum. 1 verktum är ca 24,74 mm och delas in i 12 verklinjer, 2,06 mm per styck. Det fanns mätverktyg som kunde bestämma mått så varför införde Berch en egen skala? Kanske han var fylld av den beskrivningslust som präglade tiden. Precis som Linné satt på kammaren och namngav djuren och blommornas släkter så gav Berch storlek till medaljerna.

Ser man till bilden av de olika storlekarna (högst upp i inlägget) är det inte någon logisk indelning, t ex skillnaderna  mellan 1-2, 4-5, 8-9 etc etc. verkar helt slumpvis. En förklaring till indelningen kan vara att Berch satt med en massa medaljer i olika storlekar; helt slumpvis samlade. Han ritade sen av dem på ett papper och delade in dem i storlekar från 1 till 26. Kan det vara så enkelt?

Hur det än såg ut vid födseln av skalan så lever den fortfarande. Nu har det gått så lång tid att den får väl anses vara en integrerad del i hur medaljer beskrivs. Storleken har helt enkelt betydelse.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Berchs skala

  1. Pingback: Hur stor är en medalj? | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.