Kapten Unges 49 cm

Jag ber redan nu om ursäkt för min rubrik, men jag visste så fort jag läst på medaljens åtsida vad inläggets rubrik skulle bli. Ett smutsigt sinne…, konstaterade min fru. Men det handlar inte om någon rollbesättning av tveksamma filmer utan förstås en medalj.

Unge

L. H. Unge (www.runeberg.org)

Lars Hjalmar Unge (1856-1917) var född i Segersta, Hälsingland. Det var också i det lokala regementet han gjorde sin militära karriär fram till överförandet till reserven 1902, med överste-löjtnants grad. Utmärkelsemässigt så var Unge ett typexempel för sin tid; riddare av Svärdsorden men inga övriga ordnar. Kanske han hade någon bärbar medalj från den lokala skytteföreningen, men de gör sällan spår i litteraturen. Nej, den enda belöning som vi med säkerhet vet tillhörde kapten Unge är en metallbit som nog inte gjorde något enormt intryck på mottagaren när han fick den.

På en tävling 28 augusti 1898 vid Helsinge regementes officerares skjutförbund så deltog kapten Unge i pistoldelen. Troligen handlade det om den svenska Naganten m/1887, fast helt säkra kan vi inte vara. Vad vi däremot är säkra på är resultatet, de 49 centimeterna. För mig som lekman låter det märkligt att mäta ett skytteresultat i ett längdmått och inte poäng. Men efter vad jag läst mig till så är det förmodligen avståndet mellan kapten Unges träff och mittpunkten. Var det ett bra resultat? Tja, skytte- och idrottsmedaljer brukar ju komma i guld/silver/brons när det gäller placeringar. Då skulle kaptenen hamnat på tredje bästa resultat. Kanske någon sitter på andra medaljer från den här dagen? Om någon har mer information – hör gärna av er!

kaptenU

Till / kapten / L. Hj. Unge / för 49 cm. / vid prisskjutning / med revolver / den 28 aug. / 1898

Visst är det intressant att resultatet från en tävling för 117 år sedan kan nå ända fram till vår egen tid.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Skyttemedalj och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.