Samlarens Graal

En del av att samla, oavsett område, är att man alltid har något speciellt man letar efter – en Graal. Precis som kung Arthurs riddare så söker äkta samlare efter någonting som någonstans i fjärran ska komplettera och förgylla ens samling. Något som ofta är så sällsynt att man bara läst eller hört talas om det; ett (nästan) ouppnåeligt mål som fungerar likt en motor för ens samlande.  Det är en del av samlandets logik, att försöka förklara glädjen med ett samlande för någon som aldrig samlat är omöjligt. Det suget, som ibland kan bli nästa fysiskt påtagligt, måste upplevas.

En del av charmen med att samla är att man sällan kan gå in en butik och köpa sitt föremål. Därför har ett mål ett syfte som en drivkraft i ens samlande. Man gör sig redo för den dagen man ställs inför det nästan omöjliga; studerande, letande efter fakta mm. Nu är väl de graal-dagarna lätträknade och ofta brukar det handla om saker som bara är unika genom sin proveniens. Jag har en hoper kungliga patriotiska sällskapets medaljer, men de är inga graalar utan mer samlarvardag. Transportsträcka hör till. Om man aldrig har tråkigt hur vet man då när det är roligt, brukar jag säga till mina barn.

korea

En hittad Graal. Kamratförbundets för Svenska Koreaambulansens mftjt.

Samlarens Graal är kanske en sak som gör sig bäst i tanken. Kanske är det som myten om den greyhound som fångar den eldrivna kaninen – den tappar sitt syfte. Om man kan fylla den tomma graallådan snabbt så faller hela syftet med en Graal. Måste man förresten ha en Graal? Kanske inte. Vad man däremot måste ha som samlare är ett nästa steg. Vad skulle göra samlingen bättre/intressantare?

Vad min egen Graal är? Tja, precis som mitt samlande ibland skiftar inriktning så har jag haft flera Graalar som jag jagat; vissa har jag även hunnit ifatt. Korset i inlägget, Kamratförbundets Svenska Koreaambulansen minnes- och fötjänsttecken, är en sådan. Koreaambulansen är en av mina forskningsprojekt eftersom Koreakriget intresserar mig; speciellt Sveriges inblandning. Har då den eldrivna kaninen i lådan påverkat mitt samlande? Tja, svaret är nog nej. Vad det däremot har gjort är att just korea-samlingen tappat riktning. Nu driver den fritt och utan klara mål annat än ”faleristik kopplat till Sverige och Koreakriget”.

Men jag är en bred samlare och har förstås flera parallell-graalar. Det som för tillfället känns längst bort är nog en bärbar medalj med Karl XIV Johans profil; från tiden, ingen modern. Det känns som en lagom svår sak att tråna efter. Någon som har en liggande?

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Samlarens Graal

  1. Péter Orincsay skriver:

    Fråga; Blev svenskarna som tjänstgjorde i Korea tilldelade ”Republic of Korea Presidential Unit Citation” ribban?

  2. medaljBlogg skriver:

    Kort svar: Jag vet inte riktigt. Sjukhuset blev ju underställt amerikanska armén och alla som tjänstgjorde då borde ju fått. Men vilka som fått vad är fortfarande outrett när det gäller Koreainsatsen.
    /Kim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.