Brandmannens medalj

brandmm

En yrkeskår i uniform utan medaljer? Finns det? Svaret när det gäller brandmän är förstås ett kraftfullt NEJ. Vad kunde då en brandman ha på bröstet från 1900 fram till 1960-tal?

De äldsta professionella brandkårerna uppstod i städerna och först med 1900-talet börjar de små spridda brandbekämparna på landsbygden att organisera sig. Därför är det inga medaljer utdelade av gruppen innan dess. Blev någon eldsläckare belönad var det egenskap av individ, med t ex ”berömliga gärningar”; alltså medalj till brandmän. En berömlig gärning räknades ofta en insats som räddade livet på en annan människa; majoriteten av dessa är dock utdelade för livräddning av drunknande. Delades medalj ut för trogen tjänst var det oftast fråga om Kungl. Patriotiska Sällskapets olika storlekar för lång och trogen tjänst. Utmärkelser var vid den här tiden sparsamt utdelade, något som syns på brandchef Sjöqvist.

Sjö

K G Sjöqvist, ca 1910.

En särskilt intressant medalj är Städernas Allmänna Brandstodsbolag. Den är väl i första hand tänkt att belöna de som gjort brandstodsbolaget stora förtjänster. Och eftersom man var ett försäkringsbolag med inriktning på brandskadeersättning så förstår man att det handlar om. Vid den stora branden i Västerås hamns kollager 1909 så fick brandmästaren och brandchefen medalj; de övriga förtjänta brandsläckarna fick en kontantersättning. Frånsidans text lyder: För mod i faror och medborgerlig nit. Det är en spännande medalj som det kommer forskas mer på och som jag gärna köper när jag hittar.

Medaljer för yrkesgruppen, en medalj för brandmän, kom i samband med Svenska Brandkårernas riksförbundet bildades 1928. Då instiftades ett förtjänsttecken i silver och brons; bägge hade samma band. Nästa omdaning blir 1950 då ett nytt förtjänsttecken instiftas tillsammans med en kunglig medalj; även dessa med samma band. Man kan förmoda att man inte tänkte längre än på mängdrabatt i bandinköpen. När Sv Brandkårernas RF slogs ihop med Svenska brandskyddsföreningen 1963 försvann den enda specifika organisationen för brandmannen på riksnivå. Det nya förtjänsttecknet var en medalj utan brandkårssymboler.

Samtida med riksorganisationens medalj fanns även kommunala medaljer som ibland gick till brandmän, om de uppfyllt tidskraven för tjänstgöring. Civilförsvarets förtjänsttecken med sin bevingade granat är också vanligt förekommande. Andra medaljer var lokala förbundsmedaljer, som Älvsborgs läns brandkårsförbund. Just den är rätt vanligt förekommande medan andra förbund lyser med sin frånvaro. Möjligen så var de mer restriktiva eller så delade man aldrig ut någon medalj. Förbundsmedaljerna torde ha försvunnit med omorganisationen -63.

Ystad brand

Ystads frivilliga brandkårs befäl 1922 (beskuren).

Brandchef/köpman Oscar Larsson, på bilden med tre stjärnor på kragen, har endast två medaljer. Den andra är medaljen för berömliga gärningar, samma på hans kollega. Men den första…. Jag måste faktiskt erkänna att jag inte har en aning om vad det är. Kanske är det en brandkårsmedalj eller en skyttemedalj. Larsson var ordförande i Ystads skyttegille 1912-1920 och även styrelseledamot i Malmöhus läns skytteförbund. Men det enda som säkert kan sägas är att bandet har fyra (!) färger och att Larsson nog inte brydde sig i ordningsföljd. Någon som kan tala om vad det är för medalj?

Senare i livet kunde köpman Larsson ståta med Vasaordens riddartecken (RVO 1930, samma år han slutade som brandkårschef), Patriotiska sällskapets GM, Malmöhus läns skytteförbundsmedalj GM och GMbr. Någon som inte hade ett sämre spänne var Fredrik Kylberg.

Kylberg Fredrik Kylberg bär sina utmärkelser som ett CV direkt på bröstet. Hans spänne är inte begränsat till brandkårstiden utan är en sammanfattning av brandbekämpning och hemvärnsverksamhet – plus lite kunglig glamour. Under tiden 1904-1918 så var Kylberg brandman i Stockholm och slutade där som brandkapten. Sen blev han driftschef vid Wattholma bruks AB, med en sidogren som brandkonsul från -32. Bakgrunden från början var sjöman med kaptensexamen och fyra år i flottan samt senare betydligt längre tid som reservofficer.

Medaljerna ser vid en första blick bara imponerande ut, men sen vid en närmare titt så…. Först sitter Vasaordens riddartecken i vad som nog är rätt band. Nästa medalj är en med en äldre Oscar II profil och ett band med ljusare smala ränder. Hmmm… Efter den är det troligen hemvärnsmedaljen i ett enfärgat band. Fjärde utmärkelsen är ännu en okänd utmärkelse och sedan Sveriges Brandkårers RF GM. Sjätte är Svenska Brandskyddsföreningens GM och sjunde utmärkelsen är även den okänd. Näst sist kan vara Uppsala försvarsområdes hemvärnsmedalj; om det är så är den också i fel band. Sist i raden återfinns civilförsvarets förtjänsttecken. Fyra okända medaljer i ett medaljBlogg inlägg…. måste vara första gången…

Kylbergs samling medaljer är imponerande och intressant. Alla utmärkelser är utan tvekan välförtjänta, men ska vi säga något ojämnt monterade. Det var förstås andra tider och Kylberg kunde inte googla sig fram eller gå in på medalj.nu. Fördelen med att man själv inte visste i vilken ordning utmärkelserna skulle bäras var den att de man mötte troligen inte heller hade koll på det. Jag undrar vad en samlare skulle säga om den kommit till försäljning.

– Medaljerna verkar äkta, men de sitter på helt fel band. Det måste vara ett hopplock.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Bärande, Brandmedalj. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Brandmannens medalj

 1. Christian Thorén skriver:

  Medaljerna är absolut icke ett ”hopplock”. De är monterade, troligen av C. F. Carlman, i rätt ordning och korrekt band. Efter RVO är det mest troligt en djurskyddsmedalj, de hade äldre kungabild även i senare tid och bandet stämmer, därefter Sveriges Civilförsvarsförbunds förtjänstmedalj i guld eller silver, därefter ett Brandstodsbolags förtjänstmedalj eller en förtjänstmedalj från en stad, därefter olika brandförsvarsanknutna medaljer och vad som ser ut att vara Upplands befälsutbildningsförbunds silvermedalj och sist Sveriges Civilförsvarsförbunds förtjänsttecken i guld. /Christian Thorén.

 2. Christian Thorén skriver:

  Mitt åt när det gäller medalj nr 2, det är en verkligt fin medalj, dock fel placerad av en svensk mottagare då utländska utmärkelser placeras efter svenska, Kungl. Norska medaljen för ädel dåd, dvs. för livräddning under livsfara eller andra svåra förhållanden! En verklig hedersman ser vi här alltså!

 3. jonar242 skriver:

  Mellan 1924 och 1926 var medaljbanden för …lfbGM/SM (ex. UppllfbSM) inte enhetliga. Det kan vara ett ersättningsband, men det skulle också kunna vara ett band från dessa två första år, och är antingen kluvet i blått och gult eller kluvet i rött och gult (Upplands färger).

 4. Phaleristica skriver:

  Den fjärde medaljen är sannolikt Stockholms stads brandkontors ”mindre medalj i guld” som Kylberg mottog den 26 maj 1910 för visat mod och rådighet vid släckningsarbete. Vad som exakt menas med den mindre medaljen är oklart, men jag tycker att man anar rosen som pryder frånsidan av Brandkontorets medalj ”Moesti cupiens solatia casus”.
  Om Brandkontorets medaljer se https://phaleristica.com/2018/10/25/till-lagans-dampande-och-de-olyckligas-raddning/

 5. krigsmakten skriver:

  Hej, en fråga, känner du till något om brandmannamärket, det var något som brandskyddsföreningen tog fram, troligen på 60talet, jag såg ett sånt på slutet av 80talet. Det var ett tiotal praktiska och teoretiska prov som skulle göras för att få märket

 6. Hans Ingbert skriver:

  Hej!
  Svenska Brandförsvarsföreningen delar ut sitt guldförtjänsttecken till brandpersonal (samtliga kategorier) efter 20 års tjänstgöring, under förutsättning att respektive räddningstjänstorganisation ansöker om den samt att ansökan tillstyrks av respektive länsförbund.

  Brandförsvarsföreningen har dessutom två kgl guldmedaljer (femte och åttonde storleken). De delas alltjämt ut men förhållandevis sällsynt. Det är mer sällan som någon i aktiv tjänst vid någon räddningstjänst tilldelas någon av dessa.

  Svenska Brandbefälets Riksförbund har en förtjänstmedalj som sparsamt utdelas och då främst för förtjänster inom förbundet.

  Brandförsvarsmärket, vilket tidigare hade bärandetillstånd, utdelades också av Svenska Brandförsvarsföreningen. Det kunde tilldelas efter avlagda praktiska och teoretiska prov. De senaste statuterna som jag känner till är från januari 1964. Jag hade kontakt med Brandförsvarsföreningen i slutet av 1980-talet och då var det några räddningstjänster som tydligen hade haft provtagning. Det fanns en tanke på att revidera statuterna, men mig veterligt blev det aldrig så. Man kan nog för tillfället betrakta märket som vilande.

  Sammanfattningsvis är väl intresset inom svensk räddningstjänst begränsat vad det gäller bärbara utmärkelser och det finns egentligen inga uniformer kvar av av den modell som medger bärande av exempelvis släpspännen. Tidigare var det inte ovanligt att brandpersonal bar också andra utmärkelser från exempelvis Röda Korset, Civilförsvarsförbundet och andra frivilliga organisationer. Svenska ordnar och andra statliga utmärkelser har mycket sällsynt utdelats till brandbefäl, sannolikt beroende på att räddningstjänst alltid varit en kommunal uppgift.

  Man ska kanske inte heller bortse från att städer och kommuner som hade egna förtjänstmedaljer även utdelade sådana till brandpersonal.

 7. jan-erik rask skriver:

  Min Farfar har fått en likadan medalj som den på bilden med KG Sjöqvist. Han var också verksam i Västerås. På baksidan står För mod i faror och medborgerlig nit samt graverat, Brandmannen xxxx yyyy ‘s namn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.