Mint eller slitet

En stor del av numismatiken handlar om vilket skick mynten har. Men jag skulle vilja påstå att det inte har samma vikt inom faleristiken. Visst vill väl alla samlare att ens föremål är i gott skick. Men eftersom den historiska delen spelar in så är inte alla medaljer som ser likadana ut av samma samlarintresse. För att bena ut detta så tar vi ett exempel.

Röda stjärnans orden tilldelades över 3,8 miljoner gånger i Sovjetunionen. Det är mycket men alla är unika. Baksidan på alla har ett unikt serienummer ingraverat vilket är återkopplingsbart och kan ge intressant historisk information. Det är här som man hittar skillnaden på en röda stjärnans orden och en röda stjärnans orden. Bestämmelserna för den är väldigt breda och olika sorters förtjänster har belönats. Därför kan en prickskytt i Stalingrad och en mångårig byråkrat i militärförvaltningen ha samma utmärkelse. Vilken av dem är då mest begärlig för en samlare? Frågan blir än mer intressant om man i jämförelsen lägger den faktorn att prickskyttens orden är skadad och byråkratens är ”mint condition”. För en faleristiker som mig själv är det inget svårt val. Men jag misstänker att en mer numismatiskt inriktad samlare skulle välja byråkratens orden. Förresten skulle jag nog själv ta bägge. Jag är samlargirig på det sättet…

I Sverige har vi inte lyxen med serienummer, det vi måste gå efter är namnet. Vi har heller inte mängder med krigsbelöningar, av naturliga skäl – 200 års fred i år. Men jag menar att det visst gör skillnad vem som medaljen utdelades till även i Sverige. En koppling till en person gör allt mycket intressantare från ett samlar/historiskt perspektiv. Därför borde namnet påverka priset även i Sverige. Det är dock ett kluvet förhållningsläge för mig. En del vill att vi uppskattar våra svenska medaljer mer så mer information produceras. Den andra delen har gärna en marknad där man kan köpa en medalj tillverkad i 20 exemplar och utdelad för tapperhet för småpengar. Kan man ha kakan och äta den?

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Samlande och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.