Det krumma hörnet i Leipzig

I Leipzig finns en byggnad som tack vare sitt utseende fått namnet det runda hörnet. Men mfS2det är inte arkitekturen som gjort stället känt utan verksamheten där. Under nästan 40 år var det högkvarter i bezirk Leipzig för statens säkerhetstjänst, i Östtyskland kallad mfS (Ministerium für Staatssicherheit) och i folkmun Stasi.

Idag är huset museum och står fruset i tiden sedan den dagen det stormades av en folkmassa 4 december 1989. För oss som har ett intresse av kommunistiska diktaturer och kalla kriget är det verkligen ”hands on” historia. Utställningen kallas makt och banalitet, något som går som en röd tråd genom alla rum. Spåren av en grå/beige övervaknings-förtryckarmaskin med postöppnarmaskiner, förklädningsskåp och dokumentförstörare modell större.

mfS3Men frånsett detta restips så finns det faktiskt en mer direkt koppling till bloggens kärna – medaljer. Vissa av rummen är för stasis symboler och utmärkelser. Precis som alla organisationer så tänkte stasi mycket på hur man presenterade sig själva. Väggtallrikar, järn-felix byster, idrottsklubben Dynamo mm mm allt möjligt återfinns i utställningsmontrar.mfS4

Varför då krumma hörnet? Jo, under DDR protesterade några modiga människor utanför med en hemmagjord banderoll med texten: ”Krumma hörn” – Skräckhus! När kommer det vara museum där?”. Då kanske det kändes avlägset men idag så hänger banderollen i museet.

Om man nu inte kan ta sig till Leipzig finns det andra sätt att uppleva DDR-känslan. Två filmer som inte bara är bra DDR-filmer utan bra filmer är De andras liv (Das Leben der Anderen) eller Good Bye, Lenin!. Den första ett drama och den andra en komedi.

mfS

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.