Grevinnan Casa de Mirandas Medaljer

casa de miranda

Det är inte alla operasångerskor förunnat att bli superkändis över hela världen. En av de få som lyckades med detta var Christina Nilsson. Från en väldigt enkel uppväxt i Småland blev hon en megastjärna som länder slogs om för att dränka i utmärkelser. Alla dessa hedersbetygelser för sin sångskicklighet donerade hon senare till Nationalmuseum och ett par syns online.

Christina Nilsson casa de miranda NM

In sui memoriam

Vad kunde då fru Nilsson ståta med? På porträttbilden ser man troligen, högst upp bland utmärkelserna, hennes diamantprydda brosch med Oscar II:s chiffer. Under den sitter en orden jag inte är 100% på, möjligen halskorset till kraschanen längre ner. På tredje plats sitter Oscar II:s In sui memoriam med briljanter, en av två som kungen delade ut som kung och den enda med briljanter. Därefter den norska medaljen ”Til belönning”, även den med briljanter (den enda?). I bredd med den norska så sitter hertigdömet Sachsen Coburg Gothas  ”Verdienstkreuz für Kunst und Wissenschaft”, också den med briljanter. Längst ner den spanska ”orden de civil beneficencia”, första klassens kraschan.

Christina Nilssons unika medaljpar beskrivs bägge som ”medalj i guld” i nationalmuseums söktjänst. Det är typiskt hur beskrivningar ser ut i de samlingar vi kan leta i på nätet. Fakta är frånvarande och föremålet beskrivs utifrån sitt utseende, bortsett alla hårda fakta och källor som finns. Suck.

Guld medalj casa de miranda NM

Kong Oscar II:s medalje til belönning

En annan sak som är synd är att hennes unika medalj, Gustav V:s utdelade stora guldmedalj i kedja, inte finns på bild. Om jag tolkat saken rätt så blev den stulen tillsammans med några andra utmärkelser 1953. Kan den ha överlevt eller är den nedsmält sedan länge?

Vem är då grevinnan Casa de Miranda och vad är kopplingen till fru Nilsson? Svaret är enkelt: det är samma person. När hon gifte sig för andra gången var det med en spansk greve. Inte illa för barfotaungen från Småland.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj, Medaljörer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.