Sovjetisk Kunglig Medalj

sergeevNej, ingen kunglig medalj kan vara sovjetisk eller tvärtom för den delen. Vad rubriken syftar till är ett exempel på hur en händelse kunde användas till dubbel propaganda under kalla krigets dagar.

Den sovjetiska flottan var i Stockholm för ett flottbesök med början 28 juni 1965. Kryssaren Komsomolets och två jagare hade ”öppet hus” för intresserade svenskar. En av alla dessa var en 60-årig man som lyckades ramla över bord och hamna i vattnet. Den drunknande mannens räddare blir Vjatjeslav Sergeev, underofficer på båten. Händelsen väckte naturligtvis tidningarnas intresse och mycket blev skrivet. Det mesta var positivt, men med två undantag: Expressen och Stockholms-Tidningen (ST). Där kommenterade man så här:

På morgonen dagen efter erhöll han som belöning en extra portion bröd till frukosten.

rysk

G. Jarring delar ut medalj till V. Sergeev.

Även ST uttryckte sig snarlikt. Det hela blommade nu ut i en slags press-fäktning mellan tidningarna och sovjetstaten. Den 9 juli tog ST in en insändare från Sergeev (förmodligen assisterad) där han uttryckte sin upprördhet mot den förolämpande brödranson-kommentaren. ST gjorde då en pudel och bad om ursäkt samt beklagade ordvalet. Helt slut var det inte med det för sovjetiska försvarets tidning Röda Stjärnan tog också upp brödransonen 14 juli. Brödransonen verkade vara på väg att fortsätta irritera förhållandet Sverige-Sovjet.

Gunnar Jarring, Sveriges Moskvaambassadör, tyckte tidningarna hade uppfört sig småsint och tog tag i saken. Bästa sättet att gjuta olja på hela saken var förstås medalj. Efter några månaders handläggning i byråkratin var allt färdigt för överlämning i oktober samma år. I en officiell ceremoni på ambassaden fick så Sergeev en kunglig medalj med Gustav VI:s bild.

Men den stora frågan är inte hur spelet bakom kulisserna gått till utan: vad var det för medalj Sergeev fick? Jag skulle gissa på ”för berömliga gärningar”, men Jarring skriver att han gick militära vägar vilket förvirrar lite. Medaljen ”för berömliga gärningar” är ju en regeringsmedalj idag. Vad vi kan med säkerhet säga är att högbåtsman V. Sergeev i sovjetiska flottan fick en kunglig medalj. Välförtjänt.

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.