UNEF – näst mesta FN medaljen

 UNEFUNEF-medaljen ser ut som en typisk FN-medalj vid första anblick – FN-loggan och texten på baksidan. Men förkortningen i lagerkransens öppning är inte FN utan UNEF. Annars är det som vanligt med ett färggrannt band vars färger symboliserar: den ljusbruna bakgrundsfärgen – Sinai; Mörkblå strecket – Suezkanalen; Gröna strecket – Nildalen och det breda ljusblå – FN. Just bandfärg blev vad som definierade vad FN-medaljen var utdelad för efter UNEF, metallmedaljen var densamma.

För att komma ifråga för en UNEF medalj var man tvungen att ha 90-dagars oförvitlig tjänst, mellan 7 nov 1956 och 19 maj 1967. Vid utdelningen 11 februari 1960 hade ca 400 av 628 man i svenska bataljonen kvalificerat sig. Det ger att ”bara” 63% fick medalj, förutsatt att inte resten fick vid ett senare tillfälle. Om det var samma förhållande i resten av bataljonerna så är antalet utdelade medaljer betydligt under antalet soldater i varje bataljon. Lägg sedan till att många gjorde flera bataljoner, då är antalet innehavare lägre ändå. Våren 1966 hade UNEF-medaljen delats ut i 70 000 exemplar till deltagare från Brasilien, Kanada, Colombia, Danmark, Indien, Norge, Sverige och Jugoslavien.

Den svenska FN-insatsen i Gaza slutade 1967 då Nasser bad fredsbevararna att åka hem. Upptrappningen i området tickade mot krig, vilket också kom i form av sexdagarskriget. Då hade 12 160 svenskar varit iväg och bevarat freden.

Vilken som är den mesta FN-medaljen? Det är insatsen på Cypern där man fick UNFICYP-medaljen, totalt 25 589 deltagare.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till UNEF – näst mesta FN medaljen

  1. Pingback: Veterandag 2017 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.