Den Äldsta Medaljen

Redan de gamla grekerna…. Nej, kanske inte så gammal. Medaljen i rubriken syftar på den äldsta svenska som fortfarande utdelas: Emmerymedaljen. Från en donation i norra Frankrike till dagens trogen-tjänst-belöning är det en intressant historia.

Staden Dunkerque längs Normandies kust kanske inte längre förknippas med den utsedde svenske konsuln Emmery; han hade 21 maj 1776 blivit riddare av Vasaorden som den 51:e i ordningen. Men det är i Dunkerque som medaljhistorien tar sin början, från gnistan av ett svenskt besök 1777-78. Den svenske gästen A.G. Barchaeus var medlem i Kungliga patriotiska sällskapet (KPS) och Emmery fattade intresse för sällskapets verksamhet. Barchaeus rekommenderade Emmery för inträde och han accepterades som medlem 1779.

Som en generös gest skulle han donera 300 livres för utvidgandet av konster, handel och sjöfart m.m. Sällskapet skulle i sin tur slå en medalj över honom med symboler för handel/sjöfart och bokstäverna E.F.. Dessa bokstäver har förvirrat något i nutid. En tidigare skola menade att det stod för ett minne över Emmerys döde son: Emmery Fils (Fr. Emmerys Son). Numera verkar konsensus vara att det står för Emmery Fecit (latin. Emmery lät göra). Hursomhelst så präglades den första medaljen 1781. Fyra år senare så avlider Emmery och donationspengarna slutar komma.

Lutherus Scriver Anderson – Emmerymedaljör [Nerikes Allehanda 26 mars 1895]

Utan några finanser blev det heller inga medaljer utdelade på en lång tid. Faktum är att när man började med Emmery-medaljen igen är idag ett flytande fakta. Jag har inte ett klart svar när man återupplivar den eller om den bara är väldigt sporadiskt utdelad under 1800-talets första delar. Vad som är klart är att runt 1880 så börjar sällskapet att dela ut medaljen oftare igen. Den blir då regelbundet återkommande i redovisningarna från KPS.

När Emerymedaljen gör sin come back är det som en belöning för långvarig och trogen tjänst på sjön. Precis som för den ”vanliga” KPS-medaljen för trogen tjänst så berodde valör och storlek på ansökare. Om det var en kapten så var det guldmedalj som gällde och en mångårig matros fick en silvermedalj.

En rätt ovetenskaplig översikt av de medaljer som är sökbara i SVAR:s databas ger intressanta siffror. Tyvärr kan man inte söka på medaljtyp, men sjörelaterade sökord ger ett hum om hur många som delats ut. Tiden det handlar om är 1900-1940, så informationen är begränsad. Men totalt så är kanske 300 utdelade under den tiden. Nu till det intressanta: endast 7% av dessa är silver! Totalt så kanske 30 st medaljer i silver av 8:e storleken är utdelade. Fantastiskt liten upplaga som gör att en silvermedalj är många ggr mer sällsynt än en guldmedalj. Innan nu alla med silver-Emmerymedaljer i lådan hoppar högt så minns att guldmedaljen kommer 10 gg av 10 möjliga ha ett ekonomiskt högre värde. Värdet från sällsynthetsfaktorn är upp till hardcore-faleristiker att uppskatta. Exemplaret högst upp i texten inköptes t.ex. för under 100-lappen, frakt inkluderat.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den Äldsta Medaljen

  1. Pingback: En medalj, ett oense par i Östra Ryd & ännu en drunkningsolycka – SläktforskarJenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.