KFUM-kören i Stockholm

KFUM-kören bildades officiellt 1925 men hade verksamhet redan 1888. Verksamheten är förstås sång, närmare bestämt flerstämmig profan och sakral manskörssång. Idag så har man tagit namnet KFUM:s Manskör men verksamheten är oförändrat sång.

KFUM-kören kunde 1954 glädjas åt att kungen den 25 april fastställt deras nya förtjänstmedalj. Medaljen var tänkt att belöna de som varit kören trogna i minst 25 år eller utfört utomordentliga insatser för den. Klassiska medaljkriterier. Kören hade tagit del av den trend-topp som inföll under 50-talet när det gäller bärbara medaljer. Vad som är ovanligt med denna medalj är den minimala utdelning, inte unikt men ovanligt. Tio år efter instiftandet så hade 30 personer fått medaljen, kören hade vid den här tiden runt 120 medlemmar. Troligtvis så är det totalt under 100 medaljer utdelade, givet ett sjunkande antal medlemmar och samhällets förändrade syn på medaljen som symbol. Idag så är det kung Carl XVI Gustaf som pryder medaljen, en svår variant att hitta.

Det är något oväntat att just Gustaf VI Adolf skulle ge tillstånd till en medalj med kunglig profil. I arkiv har jag hittat papper om hur kungen vill ”se över” de som fått tillstånd att dela ut medaljer med kungens profil. Under Gustav V så var trenden av kungliga bärbara medaljer ökande. Men inget hände av Gustaf VI Adolf:s planer. Medaljer fortsatte att delas ut med hans profil; kanske accepterade kungen trenden av medaljutdelande. Men att han godkänner en så liten förening i Stockholm är udda när han ville ha färre medaljer med kunglig profil. Här finns en bra historia att upptäckas.

Lennart Berggren gick med i kören 1946 där han sjöng som 2:a bas. Hans medalj är stämplad 1964 fast troligen utdelad senare. Små utdelare brukar köpa ett par stycken till ”bra-att-ha” lådan för att få ett bättre pris hos tillverkaren. Därför är silverstämpeln bara ett stopp i tid åt ena hållet. Låg utdelningstakt gör att en medalj kan ligga länge.

Trots det låga antalet utdelade så är den inte värst efterfrågad på marknaden. Det belyser den gamla sanningen med tillgång och efterfrågan. Jämför med t.ex. Järnkorset som finns i miljontals exemplar (och fler tillverkas varje dag). Men ekonomiskt värde säger ju inget om vad det historiska värde är, vilket en sann samlare sätter först.

Stort tack till körens ordförande Erik Adolfsson som jag besvärat med flera epost och fått utförlig information tillbaka. Mer kör här!

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.