Naken man på örn eller önskas något annat?

Idrottsrörelsen älskar medaljer. Det är ett faktum som inte kan förnekas. Men alla föreningar har inte haft viljan eller ekonomin att låta tillverka en medalj från scratch. Företagsamma medaljtillverkare hade då färdiga modeller att välja mellan.

En av mina personliga favoriter är ”naken man på örn”. Då tyckte man bildens symbolik utstrålade kraft och manlighet. Idag är det väl något som troligen kan hittas utlagd med sökordet ”gay interest” på eBay. Just den där dubbelheten tycker jag är kul och förstås det faktum att det är en snubbe på en fågelrygg. Örnmedaljen kunde fås i många varianter av storlek, baksidor och var även tillgänglig som plakett. Eftersom den här och andra standardmedaljerna oftast inte har en specifik sport som motiv var köpkretsen bredare än om mannen haft ett tennisracket istället för ”Sällskapsresan-posen”. Passade inte den typen så plockade man fram kataloger med andra förslag.

De som var aktiva inom skididrotten hade ett antal olika medaljer att välja mellan. Med små medel kunde dessa belöningar göras väldigt specifika, t ex kunde man få bandet i föreningens färger. Utöver det var ju gravering ett sätt att verkligen göra medaljen unik. Anledningen till att vi inte ser alla medaljer med gravyr är troligen en kostnadsfråga. I de fall jag stött på medaljinköp i arkiv så har man hos producenten tagit betalt per graverat tecken. En väldigt världslig indirekt förklaring av alla förkortningar och initialer som är återkommande på graverade medaljer.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Medaljer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.