9 Maj – Den Pobeda / Segerdagen

Få dagar klår 9 maj när det gäller folkfest i Ryssland. Med all rätt så firas Hitler-Tysklands krossande av barn och barnbarn till de som var med. Alla som kan tar sig ut. Numera är leden av äkta veteraner glesa. Något som däremot är täta som vassruggar är de politiska slagträden.

I Ukraina så har man gått ut med en rekommendation att lämna St Göransbandet hemma den 9 maj, bandet är det svart/brandgula på den övre bilden. Sedan 2005 har man i Ryssland använt det för firandet av segerdagen. Det har en så stark historisk symbolik att användandet av bandet spillt över på andra ryska nationalistiska grupper, inte minst de i östra Ukraina. Istället för bandet vill Ukrainska ledningen ha en vallmoblomma, som engelsmännen har vid Remembrance day, och ett band i Ukrainska färgerna blå/gul. Man ser förmodligen vallmon som ett närmande till Europa. I ryska media så konstaterar man att vallmons färger röd och svart var samma färger som UPA använde. UPA var en nationalistisk rörelse under 2:a VK för ett fritt Ukraina som slogs mot alla, tyskar, röda armén m fl,  och inte drog sig för bl a etnisk rensning av polacker. Inga helyllekillar direkt. Kopplingen passar utmärkt för den ryska fascistsmetningen av Kiev som man jobbar med.

I Riga ska vissa grupper arrangera en anti-9 maj demonstration. Balterna har inte mycket att fira den 9 maj. Men en sådan protest drar idag mer från extremt högerhåll än historiskt grundad patriotism. En marsch som både Moskva och lett-nationalisterna kommer att dra sina växlar på.

Den som tror att historia är ett ämne slaget i sten behöver se mer på sin omvärld. Det är ironiskt att ett ämne som borde ha en enda förklaring istället är en färskvara omformad till dagsaktuell politik där alla har sin historiska sanning. Det är inget nytt fenomen men historia verkar bli allt svårare att beskriva ”som det verkligen hänt”, löst översatt från von Ranke. Hur som helst så är 9 maj en dag att fira, utan dagspolitik eller ett jämförande av Hitler och Stalin.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.