Dr Bylund – Vänersborgs Ängel

Karl Bylund RegläkareDen första blicken ett gammalt kort utsätts för är genom dina ögons förutfattade filter. Inget fel i det eftersom det bara speglar de erfarenheter man har skaffat sig. Men den blicken kan bara se ytan och kommer aldrig på djupet. Inläggets foto tolkade jag själv som en kraftig officer med pincené. Inte helt fel men heller inte rätt.

Vem var det då på bilden? En officer med vasaorden och nordstjärneorden men utan svärdsorden? Spekulationerna gick högt och lågt. Till slut kom fotografiet hem och gåtan löstes omedelbart: på baksida hade man skrivit personens namn. Tänk om alla kunde gjort det; vad mycket det historiska värdet skulle öka. Nåväl, personen var dr. Karl Bylund regementsläkare vid Västgöta-Dals regemente och Vänersborg stadsläkare. Bylund var född som son till kyrkoherden i Bygdeå, men hamnade senare i Vänersborg där han lämnade ett djupt intryck.

I tidning för Vänersborgs stad och län, 1898 mars 10, refererar man den fest som doktorn varit centrum för. Han firade 25 år som stadens läkare och 125 personer samlades för att hylla honom. Och det fanns lite att hylla: styrelseledamot i stadsfullmäktige under 36 år (varav ordförande i stadsfullmäktige under 25 år), ordförande i flera kommunala nämnder samt utskänkningsbolaget i Vänersborg, stadsläkare, regementsläkare, skolläkare och han hade dessutom tid att vara ordförande över den lokal frimurarlogen. Tidningen skriver:

Det fins knappast någon institution eller styrelse, hvaraf han icke varit medlem, därvid han alltid med intresse, duglighet och insikt fullgjort det förtroendeuppdrag, som lagts i hans händer. För att kunna hinna med och så samvetsgrannt räcka till öfver allt fordras en ovanlig kraft och arbetsförmåga, hvaraf ock d:r B. har varit och ännu är i besittning.

Ofta i beröring med nöd och elende och af naturen utrustad med ett varmt klappande hjärta för den lidande, har d:r B. icke så sällan fått bisträcka med pekuniär hjälp förutom läkarens.

I tidningstexten hade man också lagt en hyllningsdikt till dr. Bylund; ämnet var blommor och änglar. Dagens bloggläsare har besparats den lätt åldrade dikten, men den gav inlägget dess rubrik. Hyllningarna visste kort sagt inte till sig. Balunsen övergick efter alla hyllningstal över till ”lifvlig dans” som räckte in på småtimmarna.

Bara nio år efter festen skulle det elände som han dagligen kom i kontakt med drabba honom själv. Dr. Bylund fick diagnosen cancer i levern, något som var en dödsdom. Han fortsatte arbeta som stadsläkare fram till 7 juni och den 1 augusti gick han bort. Hans minnesmonument talar tydligt om att här vilar en betydelsefull person.

Bylundgrav

Copyright Vänersborgs museum. Fler bilder på dr Bylund. Sök på Bylund.

Hade det varit möjligt att hitta dr. Bylund utan namnet på baksidan? Ja, det är jag övertygad om. Problemen hade varit överkomliga. Staden var känd från fotot. Med lupp skulle hans uniform avslöjat honom som läkare. Första anhalt vore Södermarks bok över ordensmottagare; där finns han inte eftersom han avled strax före. Nästa anhalt vore det porträttgalleri som gavs ut sekelskiftet 1800/1900 över Sveriges toppar. Där finns han. Även anonyma kort kan spåras; har de ordnar eller medaljer ökar chansen till träff. Fast det bästa är ju att skriva namn på baksidan från början.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar, Nordstjärneorden, Ordnar, Vasaorden och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.