Bära äran synligt – även efter döden

äran efter

En av grundprinciperna med en bärbar utmärkelse är att man ska visa människorna man möter vilken ära man tilldelats. Fåfänga säger de vänliga, skryt de som ogillar. Det här med ära är så viktigt att en del vill fortsätta bortom graven att berätta för oss. Vad jag syftar på är gravstenar, äremonumenten över det förgånga. Om ni någon gång gått på en äldre kyrkogård så har ni märkt alla titlar men också alla riddare och bokstavskombinationer, KVO, RVO, RNO, RSO etc. Naturligtvis är det kungliga ordnar som det handlar om. På bilden kan vi se ett exempel och två herrar:

Adolf Moberg som blev RVO 1881.

Fredrik Jansson RVO 1921 och RNO 1927.

Mobergs sten talar bara om för oss att han var riddare, kanske visste alla vilken orden han fått 1893. Han var trots allt inte militär eller tjänsteman vilket torde betyda Vasaorden ,uppsamlingsorden. Men idag måste vi titta i böcker för att veta att det handlar om densamma. Här kan man också notera att ordnar är populärare än medaljer när det kommer till gravstenstext. Fabrikör Jansson hade även fått Gustav V:s första minnestecken 1928, som inte fick plats på gravstenen trots att minnestecknet var mer sällsynt. Ära är en klurig sak, även i livet efter.

Ett annat ännu äldre sätt att visa sin status på var ett sk huvudbanér att hänga upp i kyrkan. Under begravningen bars det längs fram i tåget som en upplysning om vem det handlade om. Arvid Posses är ett utmärkt exempel på den geneologiska propagandan som finns i kyrkorna, notera Serfimer- och Svärdsorden.

posse

Kongl. Maijts- / Och Swea Rikes Högstbetrodde Man och Råd, / Samt Riddare Och Commendeur af Kongl: Maijts Orden / Högwälborne Grefwe Herr ARVID POSSE, – / Född, den 23 Nov/4 Decemb. 1689. Död, d. 30 Jan 1754

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Ordnar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.