Hans Beimler-medaljen

Spanska inbördeskriget var en betydelsefull del av Östtysklands identitet, ett fysiskt bevis på att det funnits tyska anti-fascister och en del av statens anor. Därför var det en naturlig sak att instifta en medalj för de som deltagit: Hans Beimler-medaljen.

Beimlermedaljen var inte ett klubbmärke som alla fick bara för närvaro i Spanien, den var en förtjänstmedalj. I statuterna står att ”Hans Beimlermedaljen kan utdelas för förtjänst inom den spanska nationalrevolutionära befrielsekampen 1936 till 1939.” I praktiken innebar detta att man dels var tvungen att ha gjort en insats i Spanien men också stödja DDR:s politik senare.

Vem var då Hans Beimler? Redan under upproret vid flottan 1918 var Beimler med och inledde sin politiska karriär i tyska kommunist partiet (KDP). Under 1933 arresterades han, då som fd riksdagsman för KDP, och  fördes grundligt misshandlad till KZ Dachau. Efter en tid lyckas han fly genom att döda en vakt och i hans SS-uniform lämna lägret. Beimler lyckades fly landet för att sedan dyka upp i Spanien i de internationella brigaderna. På en hålväg nära Madrid 1 december 1936 tog Beimlers liv slut. Hur det hände är osäkert med teorier om både Francos prickskyttar och lönnmord utfört av GPU. Resultatet blev hur som helst en martyr stupad i kampen mot fascismen – en utmärkt symbol för spanienveteranerna i Östtyskland.

Medaljen är en av de få DDR utmärkelser som förfalskas. Äkta medaljer är dyra och kommer sällan upp till salu. Beimler har också sitt ansikte på andra diverse medaljer, men det finns bara en Hans Beimler-medalj.

Beimler

Holger Ekströms medalj från Armemuseums samlingar. Notera att man plockat av bandet, som beskrivit som släpspänne i texten. Man kan undra hur man trodde medaljen fästes på kläderna. Ekströms urkund finns på samma plats.

Ett antal svenskar fick Hans Beimler-medaljen, men långt ifrån alla som var frivilliga i Spanien. För tillfället har jag fem svenskar på listan över medaljörer:

Bengt Segersson
Nils G Elison
Holger Ekström*
Karl Ernstedt*
Hermann Wollin*

* Postuma utmärkelser.

I Sveriges Radios arkiv finns tre spanienveteraner inspelade. Lyssna gärna på Bengt Segersson när han berättar själv om hur han såg på sin tid i Spanien.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4838510

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hans Beimler-medaljen

  1. livgardistPeder skriver:

    Denna medalj var väl en av de össtyska medaljerna som i östmanér just fästes i en släspänneliknande bandmodell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.