Ryska ordensarkiv – öppna för business

RedbannerAlla sovjetiska ordnar har serienummer och dessa kan idag erbjuda en inblick i vad som krävdes för att förtjäna respektive utmärkelse. Alla serienummer finns nämligen dokumenterade i arkiv. Vad som står att finna är dock lite beroende på. På det stora hela kan sovjetiska ordnar delas in i två grupper: militära och civila. De civila är inte tillgängliga för serienummerforskning och kommer nog förbli så tills efterfrågan finns. De militära är en annan femma. Ett typiskt serienummer kan via ombud avslöja fascinerande historia.

 Första steget i en arkivgrävning utgående från serienummer är att få fram utmärkelsekortet [Utjetnaja kartotjka]. På det kortet finns viss personlig information och viktigast – serienumret som då kopplas till ett namn och möjliggör en vidare grävning. Med ett namn kan man nu hitta fram till utmärkelserekommendationen [Nagradnoj List] som skrevs till alla ordnar. Dessa ansökningar är historiska guldkorn. Här är en rekommendation till Röda Fanan, första utmärkelsen på bilden, som var helt anonym fram till arkivet levererade.

Utmärkelsekort

uk1uk2

Utmärkelserekommendation

Namn: ARTAMONOV Nikolaj Porfirevitj
Militär grad: Gardesfänrik [Bokstavligen yngre löjtnant]
Befattning, uppgift: Pilot vid 106 gardesjaktflygarregemente del av 11 Dnepetrovsk jaktflygarfördelningen innehavare av Röda fanans orden.

Rekommenderas till Röda Fanans orden

1. Födelseår: 1920.1.6
2. Nationalitet: Vitryss
3. I Röda armén sedan: 1940
4. Partimedlemskap: SUKP(b) kandidat sedan 1943
5. Deltog i slag: Stora fosterländska kriget sedan juni 1943, vid Syd-Västra, Tredje- och Första Ukrainska fronterna.
6. Sår eller skador: Inga
7. Tidigare utmärkelser: SFKO klass 1, efter order 1:a GSAK No 08/N augusti 10 1944 för 35 framgångsrika flygningar.
8. Inskriven vid: Orshanski rajon militärkommisariat, Vitebsk oblast
9. Hemadress: Vitebsk oblast, Mekhovskij rajon, Syster: Artamova Maria Porfiryevna

Kamrat Artamonov har under frontarbete vid 106:e GIAVP, juni 1943 till 1.1.1945, visat sig vara en modig och tapper jaktpilot. Under den nämnda perioden har han utfört 76 framgångsrika flygningar, 77 timmar och 35 minuters flygtid, deltagit i 6 luftstrider där han personligen skjutit ner ett fiendeplan av typ FW-190, utfört 18 markanfall och 3 bombningar. För 35 framgångsrika flyguppdrag tilldelades han Stora Fosterländska Krigets orden 1:a klass. Efter sin utmärkelse har kamrat ARTAMONOV utfört 41 framgångsrika flyguppdrag utan att ha orsakat någon olycka, bland dem: spaningsflygningar över fientligt område – 38 flygningar, eskort till IL-2: 2 flygningar och försvar av flodövergång: 1 flygning. Under uppdrag har han utfört 8 markanfall och 3 bombningar och som resultat av dessa slagit ut 1 ånglok och dödat upp till 20 fiendesoldater. Utfört 2 luftstrider och skjutit ner 1 fiendeplan. Han är modig och tapper i luftstriden. Pilottekniken är bra. Alla militära uppdrag uppfylls utmärkt.

För 41 framgångsrika flygningar, bland dem 38 spaningsflygningar, för mod och tapperhet visat under luftstrid, förtjänar han statens utmärkelse den Röda Fanans orden.

Befälhavare av 106 Gardesjaktflygarregementet
Sovjetunionens Hjälte gardesöverstelöjtnant Kuznetsov

 Från helt anonym till stridspilot – inte dåligt. Hans regemente gjorde 8730 flygningar under kriget där man hävdade 299 nedskjutna fiender och 71 egna förluster. Senare skulle Artamonov belönas med ytterligare en Röda Fanan, den gången för flygning under besvärliga förhållanden. Men det är en annan historia.

 Tidigare så var också de personliga akterna för officerare tillgängliga, men tack vare omstruktureringar i arkivet är inte tillgängliga för tillfället. Vad som däremot finns tillgängligt är alla utmärkelserekommendationer som kom till under det stora fosterländska kriget – ca 12 miljoner stycken. De återfinns gratis på sidan www.podviganaroda.ru . Så om du har ett namn är det bara att försöka få historien att tala….på ryska.

Vad kostar då det här? Som svensk är man tvungen att gå genom utländska forskare som har kontakter. Trots detta så är priserna lägre idag än när arkivforskning började bli populärt. Idag så börjar ett utmärkelsekort + utmärkelserekommendation på 390 sek, plus översättning om man behöver. Om man har otur är ens utmärkelse utdelad av NKVD/MVD eller flottan, då kan forskning vara omöjlig eller bara dyrare. Men serienummerforskning är ett spel. Ibland hittas tappra byråkrater som troget stämplat papper under besvärliga omständigheter och ibland rena ”Rambohändelserna”. Jag antar att det är möjligheterna som gör det så spännande.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Arkiv, Medaljörer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.