Att samla medaljer – Inköpet

Ibland har man tur. När jag tittade på tyska ebay hittade jag en urkundsmapp och medalj för medaljen ”Kämpfer gegen Faschismus”. Det var en variant som jag inte hade, en sent utdelad urkund med en annan layout än de tidigare. Den måste jag ha! När jag kollade in resten av säljarens saker hade han mer dokument och medaljer. Som vanligt hade han täckt över namnet, men troligen var det till samma man. Två saker stack ut från de övriga auktionerna: medaljen ”Seger över Tyskland” och ”20 år av Seger över Tyskland” – bägge med namn till en tysk. Av någon anledning hade säljaren inte täckt namnet på de två dokumenten, kanske för att de var på ryska. Mottagare var ”Medborgaren i DDR…”. Hmm, verkligen intressant. Seger över Tyskland fick man bara om man varit militärt aktiv som del av Röda armén eller Flottan, annars fanns medalj för ”Hjältemodigt arbete..”. Det här kan vara mycket intressanta saker.

Auktionerna skulle avslutas och med lite ”sniping” (sista-sekunds-bud) lyckades jag få ”kämpfer”-medaljen några cent från mitt högsta bud. Efter det vann jag de andra auktionerna smidigt. Betalda och anlända så var det julafton några dagar före själva dagen. I två medaljmappar fanns ytterligare information i form av gratulationsbrev. Breven tackade mottagaren för hans insats som ”aktivist der erste stunde” och hans insats som soldat i Röda armén. En minst sagt oväntat text, som alla vet slogs majoriteten av alla tyskar mot Röda armén. Nu måste jag verkligen hitta historien om honom!

Vem var mannen? Eftersom han aldrig tilldelats någon högre utmärkelse under kriget var han för svår att hitta i de ryska arkiven. Hade han haft en utmärkelse med serienummer hade han snart varit funnen.

WinkmannSMALL

En del av gruppen: Medaille für Kämpfer gegen den Faschismus 1933 bis 1945, Verdienstmedaille der DDR, Medaille für treue Dienste in den Kampfgruppen der Arbeiterklasse; Brons, Seger över Tysklandmedaljen och 20-års jubileum av segern över Tyskland

Det uppenbara var naturligtvis att mejla säljaren – vilket jag också gjorde. Till min glädje hade han mer att sälja. Jag hade missat en Ernst Moritz Arndt medalj + urkund, förargligt men sånt händer. Kvar fanns mer papper som spred ett genomträngande klart ljus på vem mannen var. Han hade varit aktiv i ett mindre samhälle efter kriget och enligt god kommunistisk sed gett namn åt en avdelning underhållstekniker vid ett brunkolsverk. De hade gjort en rejäl sammanställning av hans liv innan de tagit hans namn. Summan blev att jag nu är innehavare av en smått sällsynt medaljgrupp till en deserterad tysk som slogs i Röda armén för att senare göra karriär i DDR. Men det blir ett annat inlägg när alla lösa trådar knutits ihop.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att samla medaljer – Inköpet

  1. Pingback: Ludwig Winkmann – Wehrmachtsoldat, Del 1 | medaljBlogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.