2:a Världskrigets Svenska Actionhjältar #2

Sista chansen att förändra krigsutgången, så tänkte förmodligen Hitler med anhang. En stor offensiv som splittrar de allierade och kastar dem i kanalen. Stora planer som hängde på många osäkra faktorer för att lyckas: överraskning, väder, drivmedelstillgång och inte minst det amerikanska infanteriets tafflighet. Anfallet, ”Operation vakt vid Rehn”, skulle utgå från fem ”rollbahn”, fem huvudvägar som skulle mata det tyska anfallet med soldater, fordon och underhåll. En vägkorsning i början av en ”rollbahn” med stor betydelse för anfallet ligger i Belgien vid tvilligbyarna Krinkelt och Rocherath – Lausdell vägkorsningen.

Vid nämnda vägkorsning var menige William Adolph Soderman förlagd. Hans koppling med Sverige är hans far som är född där medan hans mor är född i Finland. Texten här nedan är vad som hände en kall vinterdag i Belgien.

Beväpnad med en bazooka försvarade han en nyckelvägkorsning i närheten av Rocherath, Belgien, 17 december 1944 under den tyska motoffensiven i Ardennerna. Efter en tung artilleristormeld sårat och tvingat hans medhjälpare att dra sig tillbaka hörde han fiendestridsvagnar närma sig hans position. Där väntade han i det begynnande mörkret i den tidiga kvällen tills fem Typ V stridsvagnar som utgjorde fiendestyrkan dök upp på närhåll. Då reste han sig, helt utan tanke på eldkraften som kunde riktas mot honom, och avlossade en raket mot den främsta stridsvagnen som fattade eld och tvingade besättningen att överge den medan de andra stridsvagnarna ryckte fram innan menige Soderman kunde ladda om. Den modige bazookaskytten blev kvar vid sin position hela natten under tung artilleri-, granatkastar- och kulspruteeld väntande på nästa anfall, som gjordes strax efter gryningen av fem stridsvagnar. Springande längs ett dike mot dem nådde han en fördelaktigt läge och hoppade ut på vägen mitt framför stridsvagnarnas skyttar, siktade sitt vapen och slog ut den främsta stridsvagnen. De övriga fordonen hindrades av ett djupt dike att fortsätta runt det skadade fordonet och retirerade. Medan menige Soderman återvände till sin postering trotsade han tung eld för att anfalla en infanteripluton på närhåll, dödade minst tre tyskar och sårade ett flertal andra med en raket från bazookan. Vid den här tidpunkten hade fiendens tryck gjort kompani K:s position ohållbar. Order utgick om att dra sig tillbaka till en uppsamlingsplats. Från menige Sodermans plats kunde han igen höra fientliga stridsvagnar närma sig. Medveten om att delar av kompaniet inte hunnit bryta sig loss från fienden och därför var extremt utsatta för en stridsvagnsattack skyndade han från sin trygga postering för att möta stridsvagnarna. Åter en gång slog han ut den främsta stridsvagnen med en enda raket, hans sista, men innan han kunde nå säkerhet trasade kulsprutekulor sönder hans högra axel. Obeväpnad och allvarligt sårad släpade han sig längs ett dike till de amerikanska linjen och blev evakuerad. Tack vare hans oomkullrunkeliga mod mot överväldigande odds bidrog menige Soderman till försvaret av Rocherath, visande till en högre grad oräddheten och modet som amerikanska soldater mötte och krossade den våldsamma kraft i den sista stora tyska offensiven.

 Sodermans bataljon hade stått i vägen för tredje rikets dödsryckning, vad amerikanerna kallade för ”Battle of the Bulge”. I en seg och hård strid hade man fördröjt tyskarna så anfallets tidsplan spårat ur. Men uppoffrandet hade kostat, av de ursprungliga 600 hade bara 219 nått den nya stridslinjen. William Soderman överlevde kriget och avled 1980.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.