Gustaf Mellin 1915

Ibland blir det för lätt. Om man som jag tycker om jakten efter identitet på okända människor på svart/vita foton som bara kan spåras genom knivskarpt detektivarbete, då ”förstör” ett skrivet namn på fotografiet. Missförstå mig rätt. Jag tycker att alla kort borde ha ett namn skrivet på dem, minnet är som bekant kort och ibland även opålitligt. Men om man nu ska identifiera någon bara genom fotografiet så blir det lite för lätt.Gustaf Mellin

 Men skam den som ger sig. Det går alltid att komplicera saker och ting, med rätt inställning. Om det nu är Gustaf Mellin på kortet vem är då Gustaf Mellin? En snabbkoll i lämplig statskalender visar att han blev RVO 1904, med titel som lantbrukare. Toppen, då finns han med i verket över riddarordnarna från 1907. Nej, där fanns han inte. Robert Södermarks bok verkar ha ett märkligt urval av vem som kommit med, inte första gången det händer. Nästa anhalt: google. Ett par sökningar senare avslöjar  honom som riksdagsman Gustaf Mellin och ett foto av honom som yngling.

Som tur är så trycktes ett uppslagsverk över riksdagsmännen 1867-1970. Här får man resten av historien om Gustaf Mellin. Tiden som riksdagsman blev bara några år, 1885-1889 i andra kammaren. Hans politiska gärning i Stockholm blev sju motioner, bl a om kyrkostämmans rättigheter och om befrielse av byråkratiska avgifter rörande väghållning. Utöver dessa inlägg hann Mellin med att också vara ordförande i Högås kommunstämma 1867 – 1910. Han var också delaktig i hushållsföreningens arbete. Ingen politisk ”Braveheart” kanske, men en av alla dessa som varit med och jobbat fram det Sverige vi lever i idag.

Om tre år är det 100 år sedan Gustaf Mellin avled. Med den här posten lever hans minne nu delvis on-line. Jag undrar vad han skulle sagt om det.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Gamla Fotografier Berättar, Medaljörer, Ordnar och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gustaf Mellin 1915

  1. jonar242 skriver:

    Reblogged this on jonar242 and commented:
    Intressant exempel på en lantbrukare som i mer än 40 år var ordförande i motsvarande kommunfullmäktige (även riksdagsman under en kort period) och som blev Riddare av Vasaorden. Eftersom Vasaorden var inte var bunden till rang och börd kunde den användas brett för att belöna samhällsgagnande insatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.