För Förtjänster om Utrikesförvaltningen

Vad gör man när grunden för ens belöningssystemet slås undan? När det inarbetade sättet att visa uppskattning inte finns längre? Man gör som Utrikesdepartementet – man instiftar en medalj själv!

Chefen för utrikesdepartementet tog beslut 7 juni 1976 att instifta en departementsmedalj, förgylld och i 6:e storleken. Orsaken var förstås att ordensväsendet hade ställts på ända. UD stod helt enkelt utan ett medelväg att belöna inom verksamheten. Det var främst två grupper som man ville uppmärksamma:

  • Honorär generalkonsul, konsul eller vicekonsul vid honorärkonsulat
  • Lokalanställd personal och personal anställd av tidigare nämnd grupp.

Bägge grupperna var tillgängliga för medalj efter en tjänstetid av minst 15 år, om man inte fått en svensk orden redan för tjänsten. Expeditionschefen kunde nominera individen till medalj hos chefen för utrikesdepartementet, som hade beslutanderätt. Paragrafen med förutsättningar avslutas med en brasklapp att utrikesministern kan bestämma om undantag från reglerna.

Som kuriosa kan nämnas att UD saknar en lista över de som fått medaljen. De gör alltså en klassisk miss att inte visa sin historia den respekt man borde. Om man utåt visar att en symbolisk gåva betyder något stärker man dess inneboende symbolik. Att man dokumenterar sin medalj och presenterar medaljörerna innebär en stolthet i det man delar ut. En medalj som inte betyder mer än en deltagarmedalj för ett motionslopp, vad symboliserar den?

Den medaljen som instiftades har till dags datum delats ut i 1 150 exemplar. Men som samlare ser man den inte särskilt ofta på marknaden. Anledningen till det kan ju vara att den främst delas ut till utländska medborgare och därför säljs på plats. Men det kan också vara så att medaljörerna håller sin medalj i högre värde än vad UD gör.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.