9 Maj – Segerdagen 2020

Putin på Röda torget 2019 under de odödliga regementenas marsch.

Den 9 maj är en dag som är långt ifrån betydelselös i dagens Ryssland. Ett tydligt exempel på det är de Odödliga regementenas marsch. På Segerdagen går långa rader av människor med bilder av sina släktingar som deltagit i det Stora Fosterländska kriget.

Idén för dessa marscher är en rätt nutida företeelse som uppstod i Tomsk 2012. Tre män märkte att veteranerna blev färre och färre för varje segerdag. Man ville göra något som fortsatte att hålla fokus på de som slagits i kriget. Allt skulle hållas opolitiskt och okommersiellt. Idén var en succé. Mängder av gräsrotsmarcher uppstod i Ryssland, ofta motarbetade av lokala styret. Spontana organiserade människor är dock sällan en uppskattad sak i auktoritära stater.

Organisatörerna kontaktades av staten för att vara del i skapandet av en större, mer central, organisation av marscherna. Men allt rann ut i sanden och upphovsmännen kopplades i slutändan helt bort. Den ursprungliga varianten av marschen försvann 2015 och det som uppstod i stället var en sammansmältning av hyllandet av veteraner, Rysslands styrka och Sovjetunionens framgångar. Statligt firanden under korrekta, kontrollerade förhållanden ger en besk sovjetisk eftersmak till dagens minnesdag.

Bilden lånad från http://wawards.org/ (in och följ om ni inte redan gör det)

Nu är ju inte medaljBlogg en politisk klippa i åsiktsströmmen utan en faleristisk sådan. Därför tar vi också en titt på årets medalj för deltagande i paraden.  I år är det 75 år sedan segern och är väl ett något ”viktigare” år än det brukar vara. Designmässigt är medaljen inga nyheter. Vad vi kan notera är den koppling till kriget och det moderna som görs, T-34 i förgrunden och moderna stridsvagnar och flygplan bakom. Jag förstår vad man vill säga men det blev lite mycket saker på en begränsad yta.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.