AB Iggesunds Bruk

Påsktider och coronatider. Bägge sakerna tillsammans resulterar i en ny medaljBlogg-text. Påsken står för ledigheten och coronan för att Kungliga biblioteket släpper digitaliserade dagstidningar fritt. Tydligen ska det vara tillgängligt månaden ut. Passa på!

Vad är det då som väckt mitt skrivande? Jo en företagsmedalj för lång och trogen tjänst, mer specifikt Aktiebolaget Iggesunds bruks medalj. I likhet med många andra organisationer under 40-50-talen så ville företaget skaffa sig en egen medalj. Sagt och gjort så la företagsnämnderna 1951 ett medaljförslag till styrelsen som accepterades.  Förslaget var tänkt att ”[…] hedra och tacka alla gamla, som arbetat inom företaget.”  I stället för Patriotiska sällskapets medalj så präglade man en egen medalj med företagets symbol, ett ankare.

Anders Lindström, diversearbetare med 25 år i företaget fick silvermedalj 1955.

Tanken var att årligen dela ut medaljen vid en högtidlighet. De som var tillgängliga för medalj var de med 40 år respektive 25 år i företaget, guld- och silvermedalj. Utöver medaljen så fick man ett nålmärke för att bära dagligen. Om inte den symboliska gåvan var nog så delade man även ut en summa pengar till medaljörerna, 400kr till guldmedaljörer och 250 kr för silvermedaljörer. Den första utdelningen var på 246 medaljer, 115 guld och 131 silver. Trots att silvermedaljörerna var i majoritet vid det första tillfället så pekar senare utdelningar mot en lejondel guldmedaljer.

När slutade då medaljen delas ut? Det är ofta en fråga som är svårast att besvara. Med tiden så tenderar symboliska handlingar, som medaljutdelningar, att tyna bort om inget intresse finns. Troligen så var det i samma tidperiod som armbandsuret kapade hela ”lång och trogen tjänst”-belöningen, tidsmässigt handlar det om tidigt 70-tal.

Lyckligt ovetande om armbandsur för trogen tjänst sitter en trio veteraner och poserar för Hudiksvalls Tidning 1956. Edvin Ekström, eldare, arbetade 40 år innan guldmedalj. Per Adolf Borgström lämnade 46 år som sågverksarbetare bakom sig. Johan Engvall, brädgårdsarbetare med 39 år i företaget. Notera också att Engvall står som John i bildtexten, men hans rätta namn är Johan (vilket framgår i artikeltexten).

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.