Faleristisk Resa: Le Musée de la Légion d’honneur

På resan till Paris hade jag överlevt Disneyland och hade ”något pappa vill göra” tillgodo. Denna tillgodobiljett hade jag redan i Sverige planerat till att bli Hederslegionens museum. Det jag hört och läst gjorde att det verkade vara ett ”måste”.

Det var lätt överlag att hitta runt i Paris och vägen till museet var inget undantag. Tvärs över torget, sett från köerna till museé d’Orsay, stod dörren öppen för besökarna. Veckan innan hade temperaturen varit så höga att man haft stängt ordinarie tider. Nu var det varmt, men inte museistängande varmt. Väl inne så hann inte sonen (11 år) få undan telefonen med Pokemon Go innan en äldre man kom fram. En barsk stämma upplyste junior att stoppa undan det där. Här var en plats för kultur inte dylikt. Jag höll helt med, fast vi hade inte hunnit lämna väskorna i förvaringen (gratis) än och det kanske var lite ”proaktivt” av honom. Till min sons försvar så sa han att han skulle precis stoppa undan telefonen och jag tror honom.

Väl inne konstaterade man att det är tre våningar av utmärkelser och historia. TRE stycken! Jag överlåter till museets hemsida att visa översiktsbilder av karta och interiörer. Själv ser jag i efterhand att de bilder jag tagit är till största delen närbilder i montrar och lådor. Samlingarna är så stora att det bara är det bästa som ligger i montrarna. I lådor som kan dras ut under glasmontrarna  finns ännu mer.

Det är så mycket att se, så otroligt mycket. Efter hederslegionsdelen så kommer man till den utländska delen. Där tror jag att jag tappade tidsuppfattningen helt. Kanske jag drog ut alla lådor, men jag är inte helt säker. Efter att ha tittat igenom den svenska delen vände jag mig om och stod öga mot öga med tre danska elefanter. Nu börjar det gå upp för mig att jag inte kommer att ha något överblick utan får försöka hitta russin. Kort efter kommer den barske fransmannen fram med ett leende på läpparna och säger att det finns mer att se på övervåningen. Har jag varit i lådorna så länge?

 

En av Kazakhstan-lådorna.

Till slut sliter jag mig från utländska ordnar och tittar igenom de andra rummen. Min kunskap om montrarnas innehåll känns minst sagt otillräcklig. Det som gjorde störst intryck, utöver de utländska och hederslegionen, var den lilla pre-riddarordnar montern. Där fanns en fin översikt av belöningar innan ordenssystemet. Kanske är det många som inte förstår den lilla monterns betydelse..

Mina förväntningar var höga innan besöket. Levde museet upp till vad jag trodde? Om  något så överträffade samlingarna och deras presentation vad jag hoppats på. Finns ett faleristiskt Mekka måste det vara här.

Museets hemsida: www.legiondhonneur.fr

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Ordnar och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Faleristisk Resa: Le Musée de la Légion d’honneur

 1. Jan Boris-Möller skriver:

  Hej
  Jag heter Jan Boris-Möller.
  Min Farfar Boris Möller(1878-1963) var en mycket äventyrlig man och var bland dom första att flyga varmlufts ballong i början på 1900-talet. Som 19 åring blev han erbjuden att följa med Andrén till Nordpolen, men hans pappa förbjöd honom, då han hade fått information av en av deltagarna(en metrolog) att det inte skulle gå, då det är mycket mer fuktig luft i detta området än vad man förutsåg. Han innehar Europeiskt Ballong flygare pass Nr:9 utfärdat 1906.
  Var sedan Major i Halland Regemente och åkte som första ”FN-förband” till dåtidens Persien för att där skapa ordning m h a en ny polis arme enl Fransk modell. Alla bilder som han tog där från 1912-1915 har vi sedan tidigare skänkt till Krigsarkivet. Han blev sedermera Chef för KAK syd på 30-talet
  Under 2 Världskriget var han kurir för Svenska regeringen, med Diplomat pass.
  Under hela sitt liv ficka han mängder med ordnar och utmärkelser. Han var den sista levande Svensken som hade ”Tapperhet i Fält” fram till Kongo krisen.
  Vi som Barnbarn har alltid undrat varför han fick dessa utmärkelser och ställer därför frågan till dig. Hur kan vi få reda på när och varför han har blivit tilldelad en utmärkelse?
  Miniatyrerna finns kvar och är bifogade som bild
  Vad vi vet är att följande utmärkelser finns. Översta raden från vänster. Vasaorden. Sol & Lejonorden, Persien. S:t Olavsorden, Norge. Helige Mauritius orden, Italen. Svarta Stjärnan, Benin. Vita rosen, Finland, Dannebrogen, Danmark. Imperieorden, England. Sol & Lejon Orden i Grönt band, Persien. Hallands Skytteförbund i Guld. Gevärsmärket i guld. Röda Korsets Guldmedalj, Preussen. Tapperhet i strid, Persien. Pro Patria, Sv. Tapperhet i fält, Sv. Skyttepris?, Sv
  I Andra raden från vänster Tiakowo orden, Serbien. Villa-Vicosaorden, Portugal. Academé des Plames, Frankrike. Stanislav orden, Ryssland. Academé des Palmes i Guld, Frankrike. Kronorden. Rumänien. Stjärnorden, Rumänien. Minnesmedalj, Rumänien. Nordstjärneorden, Sv
  Mvh
  Jan

  • medaljBlogg skriver:

   Hej Jan. Jag har stött på din farfar i faleristiken några gånger. Han är fortfarande den siste/senaste innehavaren av medaljen för tapperhet i fält.
   Generellt kan man säga att ordnar saknar en skriven motivering om varför de utdelats. Bestämmande instans har funnit vederbörande värdig. Medaljer kan ha mer motivering men också vara utdelade efter bestämmelser t ex 10 år tjänst. Allt har sina regler och undantag. Bäst chans till en snabb översikt vore nog hans militära personakt. Där kan det stå samlat.
   Jag ska titta runt lite i mina gömmor och ska se om jag kan säga något mer senare.
   Mvh

   • Jan Boris-Möller skriver:

    Tack. Alltid svårt när man ger sig in på ett för mig, helt nytt område. Tacksam för hjälp
    Har skrivit till Slottet och Riksarkivet, så får vi se om dom har något kul och intressant att komma med.
    Mvh
    jan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.