Faleristisk Resa: Tallinn

Åter igen har medaljBlogg vågat sig utanför landets gränser i jakten på faleristik. Den här gången till huvudstaden i det östliga grannlandet: Tallinn.

Vad kan man då vallfärda till i Estlands huvudstad? Tja, i huvudsak en plats sticker ut: Tallinn Museum of Orders of Knighthood. Tack vare en ukrainsk samlare har ett museum vuxit fram runt hörnet från rådhuset. Man kan tro att en enda samlare inte skulle få ihop en ordentligt museisamling. Helt fel tanke, samlingen som återfinns i källarplanet är enorm. Nu räcker inte alltid pengar att kasta runt sig för en representativ samling det krävs även ett samlaröga. Det ögat har samlat en världssamling i Tallinn.

Tre rum med smockfulla utställningar i glasmontrar, där man kommer utmärkelserna väldigt nära. Kanske är det en övervikt av europeiska ordnar, men det har ju sin naturliga förklaring. I en av montrarna hittas en trevlig uppsättning svenska. Överhuvudtaget är det samlingens bredd som gör det roligt som besökare att ströva runt. Även länder som jag vet minimalt om hade intressanta displayer. Museet tillåter också obegränsad fotografering, något inte alla gör. Inträdet är modesta 9 euro/vuxen och flera rabattmöjligheter gör att den summan kan bli ännu mindre.

Just nu kan man också se en tillfällig utställning av estniska röda korsets utmärkelser. Det är ett ämne som kommer att behandlas i en kommande bok. Extra intressant eftersom det med regelbundenhet brukar dyka upp sådana här på den svenska marknaden.

Passa också på att kika på museets webbsida: tallinnmuseum.com 

 

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Faleristisk resa, Ordnar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.