Karl XIV Johans Ryttarstaty Invigs….igen

Nu den 16:e december så invigs ryttarstatyn, förut vid slussen, på sin nya plats vid slottet. Men det är andra gången som det firas med högtidlig invigning. Första gången var också med medalj.

Under regnmolnen började dagen som var kulmen på dryga tio års väntan på att Fogelströms ryttarstaty var på rätt plats. Men molnen skingrades och bara de blöta gatorna påminde om vad som varit. Avtäckningsdagen fyllde nu gatorna med folk. Klockan tio skulle programmet starta med en salut till 40-årsminnet av 4 november 1814, dagen då unionen mellan Sverige och Norge föddes. Många hade under tidig morgon strömmat till mot torget. Plats vid statyn var det dock inte tal om för gemene man. Närmast hade det officiella Sverige tagit plats, regering, akademier, verk, styrelser m fl. Alla som var något var där och var man satt noterades noga av övriga. På plats fanns också utvalda representanter från de militära förbanden, företrädesvis de som varit med vid fälttågen, kungens kröning eller hade Svärdstecknet alternativt medalj. Oscar I anlände till häst och höll ett tal framför statyn av sin far: ”Med rörda hjertan skola vi upplyfta våra blickar till bilden af den konung, som under sin ärofulla, fridsälla regering alltid rättvisade Sitt sköna valspråk: Folkets kärlek, min belöning.”. De avslutande orden följdes av tecknet att dra av täckelsen. Folket blottade sina huvuden, men inte statyn. Regnet hade gjort tyget och linorna blöta vilket i sin tur ledde till att täckelsen klistrat sig fast på statyns huvud. Den lilla svårigheten överkoms snabbt av löjtnant Berg vid flottans mekaniska kår som klättrade upp och befriade bronshuvudet. Ceremonin fortsatte och senare på dagen avrundades festligheterna i en mängd banketter, alla strängt uppdelade efter klass och rang.

Miniatyren av medaljen med o-officiell krona.

Högtidligheten skulle inte bara leva kvar i minnet utan även slås fast genom en medalj. I Post- och Inrikestidningar konstaterade man:

K.M.t, som, med anledning af minnesfesten den 4 november sistlidne år, låtit prägla en medalj med å ena sidan Högstsalig Konung Carl XIV Johans bröstbild, och å den andra afteckning utaf den uppresta bildstoden, har, under den 16 innevarande månad, genom general-ordres i nåder befallt, att ett exemplar i silfver af samma medalj skall såsom minne af Högstsalig Konung Carl XIV Johan och derjemte såsom ett vedermäle af H. M. Konungens nådiga tillfredsställelse med mångårig och trogen tjenst, tilldelas hvar och en i Arméen eller Flottan ännu qvarvarande Officer, som gjort krig under befäl af Högstsalig Konungen såsom Kronprins. Medaljen bäres på bröstet i blått band med gula ränder.

(Medaljens inskrift, under bröstbilden, är ”MDCCCXIII-MDCCCXIV”, och under statyn: ”Den IV November MDCCCLIV”)

En något snuttifierad sammanställning av medaljhistorien. Men det är en medalj som jag hoppas få till något större om, nästa år… lagom till 201-årsminnet. Jämt och bra.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.