Faleristisk Resa: Krakow

Jag har tidigare tipsat om lite faleristiska platser att besöka i Sverige, varav en inte är gångbar längre. Nu efter sommarens semesterresa så lägger jag till ett tips utanför Sveriges gränser: Krakow. Polens andra stad är en historisk pärla. Var du än vänder dig så är det något att se. Men är det en faleristisk stad?

Först så får jag väl erkänna att jag haft lite andra intressen att ta hänsyn till. Familjen verkar inte uppskatta ett överdrivet springande på platser jagande utmärkelser. Trots denna black om foten så lyckades jag kompromissa mig till ett par pärlor att besöka. Utan inbördes ranking kan det vara värt att titta in här.

2. Kommendörskors av Virtuti Militari, tillverkat före 1808. 3. Miniatyr av densamma.

Nationalmuseum. Här finns det just nu ingen tillfällig utställning med just utmärkelser (aug. 2018) men det har varit tidigare. Nu kan man hitta några montrar med utmärkelser. En imponerande samling med orden Virtuti Militari och på ett annat ställe en med religiösa ordnar för olika distrikt etc. På det stora hela inte mängder av utmärkelser. Man får nöja sig med Leonardo da Vincis Damen med hermelinen, modern konst, massor av rustningar och en myckenhet av Napoleonkrigets uniformer. Suck, nästan inget alls ju.

Hemarméns Museum (Muzeum Armii Krajowej). Här var jag tvungen att välja mellan lite alternativ, men är i efterhand nöjd att valet föll på Hemarmén. Huset med samlingarna ligger lite märkligt på gångavstånd från centralstationens baksida, dock inget en mobil och rätt app löser. Väl där så hade vi tur att det var kostnadsfria dagen, något de flesta museer har på olika dagar. Nu är väl priserna på inträde inget att bråka om. Fast dessa ständiga tillfälliga utställningar och biljetter till den salen men inte den här salen gör en lite less.

Museet säger sig vara det enda över motståndsrörelsen i Polen. Om detta är sant vet jag inte. Vad vi kan se i utställningarna är att de är proffsigt moderna. Museet i sin nuvarande form stod färdigt 2011 men hade startats tidigare. Till skillnad från äldre utställningar i Östeuropa så har man engelska parallellt i alla texter; om man är old-school och vill läsa samt inte gillar hörlurar. Basutställningen är inte bara från motståndet utan tiden före och täcker även förföljelserna som skedde i Polen.

Faleristiskt är detta ett intressantare ställe än Nationalmuseum, tycker jag. Dels finns det mer av utmärkelser och dokument, dels är de samlade med den individ som belönats. Ett sådant upplägg gör att hela berättelsen om ”varför medalj” blir mer tillgänglig och förståelig.

Jag kommer gärna tillbaka. Det finns fler museum jag gärna tittar in i, med möjligt faleristiskt innehåll. Min egen samling utökades med ett par polska kommunistiska utmärkelser. Inköpsmässigt är det väl ett magert utbud för den som vill inhandla utmärkelser. Men jag hade gjort min internet-hemläxa och hittat en militariaaffär där fru och barn hölls upptagna med egenhändigt inlagda gurkor från två äldre gentlemen som bara pratade polska och enstaka ryska ord. Själv diskuterade jag äkthet och nytillverkning av polska utmärkelser i en annan del av affären. Mycket fejkar och snårigt är den korta summeringen av det.

En faleristisk djupdykning i Krakow är möjlig, men i ett större perspektiv så finns nog andra mål om faleristik är huvudanledning till att du reser. Men om historia är din grej så är det ett absolut måste. Här finns till och med en svensk kung begravd och huset Karl X bodde i när han intagit staden står kvar. Kan man begära mer?

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Faleristisk resa och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.