Den som Spar Han Har – Sparfrämjandets ftjm

Sparfrämjandet hade grundats redan 1926 för att senare ombildas till aktiebolag 1942. Men det var först 1950 som man instiftade en förtjänstmedalj. Bestämmelserna för utdelande är för tillfället vilande i något oöppnat arkiv och därför kan vi inte veta exakt vad fru Göransson belönats för. Vad vi kan anta är att Sparfrämjandet ville belöna det som var inom organisationens kärnverksamhet, något som Svensk uppslagsbok från 1963 sammanfattar så här:

Sparfrämjandet handhar som svenska sparbanksrörelsens centralorgan sparbankernas centrala propaganda och ekonomiska upplysning jämte deras förlagsverksamhet och fungerar dessutom som centralupphandlare för kontorsmaterial, inventarier m.m. S:s kontaktavdelning handlägger den centrala annonseringen, filmpropagandan, presstjänsten och mötesverksamheten. Förlagsavdelningen utger bl.a. ”Svensk sparbankstidskrift” (upplaga c:a 5,000 ex.),”Lyckoslanten”, som utdelas till skolbarn (c:a 700,000 ex.) ”Sparfrämjaren” (c:a 12,000 ex.) och ”Jordbruks-Journalen” (c:a 96,000 ex.) samt framställer kassaböcker, broschyrer, affischer o.a. material för sparbankernas informationsverksamhet. Till avdelningen för centralupphandling hör även Sparbankernas arkitektkontor, som står till sparbankernas förfogande, när det gäller nyinredning av banklokaler, nybyggnader m.m.

Det del av sparfrämjandet som de flesta har kommit i kontakt med är nog tidningen Lyckoslanten. Spara och Slösa har och fortsätter även idag att propagera för sparande. Utöver tidningen så var skolan aktiv i insamlandet av pengar till elevens egna sparkonto. I skolan där fru Göransson arbetade tog sparverksamheten fart vid 30-talets början. Rent praktiskt gick det till så att klassen samlade in sina slantar i speciella sparlådor, utlånade av banken för ändamålet. Varje lördag lekte man bank. Barnens pengar samlades sedan in av kamrer Irbäck från banken, som ibland ökade sparandets popularitet med utdelande av godsaker. En bild direkt från Astrid Lindgren-land. Kanske det är den uppfostrande verksamheten som lockade Gunny Göransson till verksamheten, där hon var kassör i Mellersta Kalmar-länskretsen av sparfrämjandet.

Gunny Charlotta Göransson

Gunny Göransson (1892-1977) var en småskolelärarinna i Långemåla, i Kalmar län. Hon författade en bok om sin tid i yrket, 40 år som lärarinna. Där skriver hon om det som gjort störst intryck under hennes tid i skolan. Något intressant är det faktum att hon endast nämner den guldmedalj från Kungl. Patriotiska sällskapet som hon fick, ingen av de andra medaljerna. Hennes tredje medalj var ett förtjänsttecken från röda korset vilket tillsammans gör en medaljsamling som inte är fy skam och ett välförtjänt kvitto på hennes engagemang inom föreningarna och arbetslivet. Kanske det sågs lite som skryt från hennes sida om hon skulle nämna medaljerna, men en guldmedalj från arbetsgivaren kunde inte förbli onämnd. Slutligen ska det väl sägas att kopplingen mellan sparande och det faktum att fru Göransson kommer från Småland måste anses vara en ren tillfällighet.

*Bonus* Ta gärna en titt på den propaganda som sparfrämjandet producerade för biograferna.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljörer, Medaljer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.