Farfars Medalj

Nej, min farfar fick aldrig medalj. Han och det största flertalet av Sveriges befolkning har aldrig varit aktuella för medaljer. Men det hindrar ju inte att din egen släkting fått en medalj. Frågan du då bör ställa dig är VAD han fick. Det är en fråga värd att ställa.

Borde man då inte veta vilken typ av medalj som farfar fick? Nej, det är faktiskt inte en självklarhet. Om jag skulle spekulera så var nog inte ens medaljören själv helt insatt. Varför? Var din medalj utdelad av din arbetsgivare, ansökt av lokala hushållningssällskapet och godkänd av kungliga patriotiska sällskapet (KPS) – vem gav dig då medaljen? De allra flesta skulle nog säga arbetsgivaren, fullt naturligt eftersom det var där medaljören arbetat alla år och det var den insatsen som belönades. Men det officiella pappersarbetet ligger hos kungliga patriotiska sällskapet. Där finns bestämmelser, godkännadet och inte minst arkivet över medaljörerna.

Är då alla medaljer KPS-medaljer? Nej, naturligtvis inte. Det finns många andra som delat ut medaljer i stora mängder. Statligt anställda i 30 år hade en Nit och Redlighet att aspirera på. Om medaljörens företag inte ville ansöka hos KPS kunde de ansöka hos Pro Patria, med nästan samma kriterier. Ser vi förbi arbetslivet så finns det ännu fler  potentiella ställen medaljer utdelas. Den vanligaste FN-medaljen är den för UNEF (omnämnd flera ggr på bloggen). Den vanligaste kommunala förtroendemedaljen är den för Medborgerlig Förtjänst, före avvecklingen. Den vanligaste… osv. Alla organisationer har en eller har tillgång till en medalj (som KPS) att belöna långvarig trohet eller insats.

Är då alla medaljer utdelade för lång och trogen tjänst? Nej, naturligtvis inte. Medaljer återfinns i hela näringskedjan och här blir det spretigt. Kanske farfar räddade livet på någon och fick en för Berömliga Gärningar. Kanske han gjorde årets flygbragd och fick Stockholms Tidningens medalj för Svensk Flygargärning. Kanske han var brandman och fick någon av Brandkårernas Riksförbunds medaljer. Möjligheterna är oändliga och då har vi bara förutsatt att farfar fått svenska medaljer. Kanske han var krigsfrivillig i Finland. Kanske han flyttat till Sverige som vuxen etc etc.

Det är då ett fasligt uppräknande och frågan om vilken medalj som farfar fick är inte lätt att svara på. Finns medaljen kvar är det en enkel match, men om det bara är muntlig tradition är det svårare. Jag skulle rekommendera att försöka gräva så långt det går först, även en halvdålig bild på medaljören med medalj kan säga mycket. Vet man vilken medalj det handlar om så kan man börja grävandet, kanske även ett arkivbesök. Med lite ”historiskt kött” på benen så går det absolut att få fram varför farfar fick sin medalj.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Medaljer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farfars Medalj

  1. Viktor Östman-Carlson skriver:

    Min farfar har belönats otaliga gånger internationellt, men är ytterst blygsam kring dessa. Jag borde prata med honom om dessa och nedteckna dem och dess historier innan han går ur tiden.

    Min far har tilldelats en halvofficiell kunglig medalj från Kungliga Aeroklubben, och jag hoppas att han medaljeras av Arla innan han går i pension då han bokstavligen talat jobbat sig från golvet upp till ledningen under de nu 44 år han har jobbat hos Arla.

  2. medaljBlogg skriver:

    Gör det. Om det finns en berättelse runt hur och varför din farfar fått sina utmärkelser får de en extra nivå. Annars så tappar de lite av sitt sammanhang och historien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.