En Skön Medalj

Norrlandskunskap är det inte så värst bevänt med i mina trakter. Men en brist är ju också en möjlighet att lära sig något man inte visste tidigare. Den här texten ska avhjälpa lite vita faleristiska områden om norrländska landskommuner/köpingar.

När 1947 gick mot sitt slut gjorde även Sköns landskommun det. Nu skulle man ta steget mot att bli Köping, något som skulle firas. Sverige hade vid den här tiden ett antal olika styrandeformer som idag alla har ersatts av kommunen. Det var alltså ersättandet av styrandeform som firades i kyrkan på nyårsnatten med en högtidsgudstjänst följt av ett fyrverkeri och festbankett i Folkets hus. Det var i samband med detta som man passade på att göra tillställningen extra högtidlig genom utdelning av medalj.

Sammanlagt var det 36 medaljörer som hedrades. De uppfyllde alla kraven på 30 års tjänst för förtroendemän och minst 25 verksamhetsår. En av alla som dekorerades var polisuppsyningsman Alfred Källström. Han och de andra fick ingen urkund/diplom istället så fick man en lokalhistorisk bok ”Ur Skönsbygden”. Men säg den organisation som aldrig ändrar sig. Redan årsskiftet 1964/65 så var det dags igen. Den nydaning som skedde var den sista för Skön eftersom man nu inkorporerades, eller uppslukades som många kände i mindre kommuner, av den stora centralkommunen Sundsvall. En lokalhistorisk förvaltning tog slut.

Alfred P. Källström (1894-1976)

Vad kan man då få veta mer om Alfred Källström? Svaret är: en hel del faktiskt. Han föddes i Sånga församling 24 juni 1892 av lantbrukarföräldrar. Senare tog han underofficersexamen vid Norrlandsdragonregemente i Umeå, där han var anställd 1908-13. Efter det så gick han in i polisyrket, vilket inte är ovanligt för militärer då. En tid som konstapel följer i både Hudiksvall och Sundvall, sen så hamnar Källström i Sköns distrikt. Han kan där titulera sig polisuppsyningsman från februari 1919. Utöver detta så har jag hittat inte en utan två bilder av Källström. Det är man inte bortskämd med.

Här drar jag gränsen för vad jag lägger upp på Internet. Det finns inga mörka hemligheter som döljer sig utan det är bara en begränsning. Eftersom min text behandlar medaljen och personen i sitt sammanhang så blir information utanför det inte relevant. Vi vet varför Källström fick medalj och vad han gjorde. Ur en faleristisk vinkel räcker det gott så. Visst kan man klämma mer historia ur en person men att ha precis rätt mängd information är en konst att utöva. Vila i frid Alfred Källström.

Poliskåren i Skönsberg 1915. Stående: A. Källström och P.A. Forsberg. Sittande: V. Hägglund, O. Glad och E.J. Eriksson.

Slutligen är jag lite nyfiken om någon har sett en liknande medalj. Var det ett engångsutdelande av Sköns köping eller skedde det flera gånger? Har du en medalj så skicka gärna en emejl så kollar jag om namnet finns på listan över medaljörer 1947.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kommunmedalj, Medaljörer, Medaljer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.