Putsad? Polerad? Proper? Patina?

Silver ska putsas sägs det. Något annat beteende anses vara lathet eller kanske till och med ett uttryck för att vara obildad. Fair enough. Alla har åsikter som kan ligga inom vad som anses korrekt eller utanför. Men bör allt silver behandlas på samma sätt? Matskeden som belöningsmedaljen? Hur ska man som samlare behandla sina silvermedaljer?

Det här inlägget föddes ur två traderavinster. Av en händelse så såldes två tidiga upplagor av arméns skyttemedalj m/07 ungefär samtidigt och jag kunde glädja mig att ha högsta bud på bägge. Försäljningsbilderna var inte mycket bättre än att man kunde se vad det var, men det räckte. Den vecka de landa i brevlådan kunde jag konstatera något rätt ovanligt – putsskillnad på i stort identiska medaler. Vanligen så är de flesta medaljer som jag köper oputsade, fast jag har ett par stycken k. patriotiska sällskapet som mött silverhäxan. Vackert så. År av Antikrundan har kanske slagit in i gemene man att patina är ett plus inte en nackdel. Fast inte hos alla.

Det är två år mellan tillverkningen av dessa två medaljer. Den vänstra är tillverkad 1919 och den högra är från 1917 i orört skick. En är blank och nypolerad och den andra som den dagen den kom från myntverket. Anledningen till att en blivit upputsad och den andra inte kan vi bara gissa oss till. En försäljningstaktik? Allt som glimmar? I det här fallet fungerade det och den putsade blev dyrare…. med 40 kr. Kan det vara att någon använt en äldre medalj istället för en modern? Möjligen. Nutida produktion når trots allt inte vad äldre hantverk lyckades med. Oavsett skälen varför nu medaljen har putsats så tycker jag det är fel.

Varför ska man inte putsa medaljer utbrister då alla samlare av engelska medaljer. En soldat skulle aldrig ha oputsade medaljer på sin uniform, klagar de. Nej, men om du inte är den soldaten som förtjänat sin medalj är det ett dåligt argument. När föremål övergått från den person som använt eller ägt dem så är det föremålet ett historiskt föremål. Ingen tycker det är en bra idé att skicka Gustaf III:s maskeradkostym på kemtvätt varje vecka för den samlat damm. Det är få som går ett varv med silverhäxan varje halvår i sin myntsamling. Anledningen är enkel: som samlare bevarar du dina föremål, du använder dem inte. Samlare som de i England som byter ut dåliga band och gnider fram lyster i medaljer från napoleonkrigen borde hitta andra nöjen.

Har då putsen förstört ett oersättligt värde? Nej, det kan man nog inte säga. Men man kan inte heller säga att det tillfört något. Så småningom kommer patinan att komma tillbaka. Ett idogt putsande kan dock förstöra detaljer genom nedslitning av ytan. Tänk på det! Om det då finns någon sens moral att hitta så är det väl att sakerna i samlarlådan bara är till låns och bör behandlas med respekt. Men det kan också vara gnällighet över att någon putsat ”min” medalj….

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Idrottsmedalj, Medaljer, Skyttemedalj och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.