IKEA-medaljen

Nej, IKEA delar mig veterligen inte ut medalj själva. Det är inte heller ett inlägg om en rostfri gryta i deras sortiment. Rubriken syftar till alla de ”privata initiativ” som ibland dyker upp; medaljer som knåpats ihop av… lite vem som helst.

En medalj syftar till att symboliskt belöna en förtjänt mottagare. Det är den innersta kärnan av medaljens väsen. Men det ingår liksom att det är någon kontroll och begränsning bakom. När kungen eller staten funnit dig värdig ger det en högre status till medaljen än om du gjort den själv. Det är inte alla som resonerar så. En del människor verkar fungera som:
– Han borde ha medalj för det där!
– Det fixar jag!

Fixandet är då mer det praktiskt hantverksmässiga än att ansöka om tilldelning. Medaljen på bilden nedan är en sådan fast av bättre kvalité än den genomsnittliga fixar-medaljen. Stämplat silver och i billigt band är den graverad ”För Visat Mod 1936-1946”. Utan tvivel en internt utdelad belöning för arbetsinsats eller kanske minnesmedalj över äktenskapet från kamratkretsen. En kul grej och inget som borde störa någon. Men det finns exempel i gränslandet som väcker fler invändningar.

Nästa medalj är en militär idrottsmedalj utdelad för att förvaras – från början. Varför den parades ihop med det färggranna bandet är okänt. Men kanske det är långa tråkiga beredskapsdagar under kriget vi kan skylla det på. Hur den kommit till vet vi inte men det är en fantasikomposition; pluspoäng dock för färgkombinationen på bandet. Även här troligen bara en kul grej. Kanske den blev fastnålad någon gång på uniformen för att imponera på lokala damer. Här hamnar vi i en frågeställning om den verkligen försöker vara något officiellt eller bara är en kul grej. På sin höjd har den använts långt ifrån officerares ögon.

Men den absolut värsta IKEA-konstruktionen är när du tar en befintlig medalj och ”modifierar” den efter tycke och smak. Det kanske vissa uppfattar som harmlöst. I praktiken så tar du och raderar en annan människas historia. Medaljen som skulle illustrera detta kliade jag mig i huvudet ett tag innan jag förstod hur det gick ihop. Var det en KPS med en ovanlig gravyr? Nej, det var enklare än så. Det var en svensk variant av amerikanska ”Stolen valor”-problemet. Någon har ”på kul” tillverkat en egen medalj för trogen tjänst att dela ut. Att det blivit KPS är troligen mer en fråga om tillgång och pris. Förhoppningsvis så har den aldrig burits runt annat än på privata tillställningar, men vem vet. Jag har valt att inte visa bild av den sista typen av medalj. Troligen skulle ”mottagaren” aldrig märka av detta inlägg i en väldigt nischad intresseblogg. Men poängen är inte att en individ gjort fel och ska skämmas utan själva tankens dumhet.

Varför ska man då inte modifiera andra människors medaljer och bära dem själv? Det är en fråga som ditt samvete borde kunna besvara automatiskt. Men helt kort så kan man säga att grundregeln är: om du inte blivit tilldelad din medalj officiellt så ska du inte bära den.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Bärande, Medaljer, Samlande och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.