Kulturmannens Nordstjärneorden

Ja, det här är en text som helt kan ses som clickbait. Det är också en reaktion på den statistikspik som medaljBlogg just nu bevittnar. Anledningen till den spiken är naturligtvis uppståndelsen runt den tafsande våldtäktsmannen i akademiska kulturkretsar som fått Nordstjärneordens riddartecken. Var ska man börja… Enklast är väl att ta det i punktform:

  • En orden är utdelad som en symbol av uppskattning. Kunglig Maj:ts Orden har ingen direkt motivering registrerad om varför man tilldelar. Enkelt beskrivet så har en handling, oftast över tid, uppmärksammats för att sedan bedömts som belöningsvärt. Man har ”gjort nåt bra” som stämmer överens med de bestämmelser som orden utdelas ifrån. Men en riddarorden är inget medborgarskap som aldrig kan tas ifrån en utan kan återkrävas enligt § 5 i de allmänna bestämmelserna: ”Ordenskapitlet äger förklara innehavare av orden densamma förlustig.” Nu blir det lite pikant och flera saker måste benas ut. Ordenskapitlet har troligen inte själva lagt fram förslaget utan det kommer högst sannorlikt från kulturdepartementet. Vem ska ta smällen? Ska ordenskapitlet återkalla en orden på anklagelser, utan dom i rättegång? Kulturministern kan ju inte återkalla den själv, hon stod bara för ansökan och överlämnande. Å andra sidan så står det ordenskapitlet helt fritt att göra den bedömningen utifrån alla vittnens utsagor. Time will tell what will happen.
  • Ett riddartecken är ingen medalj! Jag kan på ett sätt tycka att det är kul att ordet medalj ger min blogg lite uppmärksamhet (all reklam…). Medalj och orden kan bägge fästas på kläderna, men utdelas utifrån olika kriterier. Det är alltså inte säkerhetsnålen som definierar föremålet.
  • Vi hade aldrig haft den här ordens-uppståndelsen om förövaren varit svensk medborgare. Han hade då nämligen inte varit tillgänglig för någon svensk orden….

Slutligen så tycker jag det är fruktansvärt usel koll på kulturmannens bakgrund. Nog måste det funnits någon som borde sagt: Men, hur är det med hans vandel? Men det är inte första gången som statliga fingrar ställer till det i ordenssammanhang. Bara här på bloggen har vi lite exempel; Görings orden och den Rumänska Serafimerorden. Hoppas nu KMO gör vad som är rätt. Nordstjärnans text är nescit occasum, ”den vet ej av nedgång”, men kan eventuellt se fram emot en dipp om detta inte görs rätt.

Om medaljBlogg

Faleristiker med intresse av kunskap.
Detta inlägg publicerades i Kulturmedalj, Nordstjärneorden, Ordnar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.